Wethouder opent bijzondere expositie in Fraeylemaborg

SLOCHTEREN – Met het onthullen van het expobord bij het Koetshuis van de Fraeylemaborg in Slochteren had wethouder José van Schie van de gemeente Midden-Groningen vanmiddag de bijzondere fototentoonstelling ‘Marie Cécile Thijs Solo’ geopend.

Fotograaf Marie Cécile Thijs had internationaal naam gemaakt met iconisch werk, zoals haar foto van het beroemde dressuurpaard Salinero en portretten van kinderen en katten met 17e-eeuwse kragen. De sfeer van haar foto’s doet denken aan schilderijen uit de Gouden Eeuw, maar is tegelijkertijd surrealistisch en puur hedendaags.

Thijs werkt vooral in series, zoals White Collar, Food Portraits, Cooks, Horses, Majestic, Human Angels en Amazones. Ze had ook veel portretten gemaakt van politici, kunstenaars, schrijvers en acteurs. Thijs is een kunstfotograaf met een geheel eigen uitstraling. Haar onderwerpen komen los van hun dagelijkse context, waardoor men er heel anders naar gaat kijken. Dat levert boeiende creaties op, waarbij elementen als verstilling, dynamiek en soms ook humor samenkomen. In haar werk is het ongewone vanzelfsprekend. Marie Cécile Thijs bij de opening: ,,Het is heel belangrijk om je te focussen op je onderwerp. Dan gaat het vanzelf leven.”

Wethouder José van Schie zei blij te zijn dat er ook op cultuurgebied weer méér kon. ,,Ik hoop op een mooi seizoen’’, aldus Van Schie.

De foto’s van Thijs zijn te zien in het Koetshuis van de Fraeylemaborg, maar er zijn ook zestien werken opgenomen in de historische inrichting van de borg zelf. Soms contrasteert en schuurt dat met het eeuwenoude interieur, maar vaker past het verbazend goed.

De tentoonstelling ‘Marie Cécile Thijs Solo’ is tot en met 24 oktober te bezichtigen.

Via De Regiokrant

Reizen Laos