Wij & het Wad in première in Forum Groningen

GRONINGEN – In Forum Groningen gaat zaterdag 18 september de documentaire Wij & het Wad in première.

Na het succes van de natuurfilm WAD had Ruben Smit Productions in opdracht van Vogelbescherming Nederland deze opiniërende korte documentaire gemaakt. Zoals de titel al doet vermoeden, staat de mens deze keer centraal. Wij & het WAD is een bloemlezing van de vele visies waarin de wadvogels centraal stonden. Negen visies op hoe de mens en de bewoners van het Wad zich tot elkaar verhouden. Waar het wringt en wat we daaraan kunnen doen. 

Ruben Smit: ,,Na de natuurdocu WAD werd mij steeds gevraagd, waar is de mens in dit verhaal? In de documentaire Wij & het Wad gaan we zelfs verder, we kijken naar de mens en vragen iedereen mee te denken over ‘onze rol’ daarin.” 

Wij & het Wad is een documentaire van 20 minuten. Die werd vooralsnog exclusief vertoond als Waddencafé. Dat is een totaalpakket van circa 60 minuten met een tentoonstelling, de documentaire én een discussie van circa 30 minuten. Het doel van de Waddencafés is om waddenliefhebbers te inspireren en te laten reflecteren op hun eigen handelen. 

Voor deze documentaire interviewde de crew van Ruben Smit, Arjan Dijkstra (beheerder Waddenunit), Camilla Dreef (ambassadeur Vogelbescherming Nederland), Cinto Prosperori (directeur VVV Ameland), Ger van Langen (directeur Wagenborg), Ineke van Gent (burgemeester van Schiermonnikoog), Jaap Kloosterhuis (beheerder Staatsbosbeheer), Marin de Boer (Oerol), Richard Kiewiet (voormalig beheerder/ jachtopzichter Ameland) en Teun Talsma (boer/ recreatieondernemer en kooier Schiermonnikoog). 

Via De Ommelander