Winkels mogen ook op zondagmorgen open

AA EN HUNZE – Winkeliers krijgen meer mogelijkheden om hun winkel open te doen. De gemeenteraad had donderdag de winkeltijden verruimd. Dus indien de ondernemers het willen kunnen ze nu ook op zondagmorgen opengaan en op feestdagen.

CDA’er Sonja Hilgenga probeerde aan het begin van de raadsvergadering de besluitvorming nog op te schorten. Ze was het niet eens met de manier waarop wethouder Bas Luinge navraag had gedaan naar de behoefte bij de ondernemers om de winkeltijden te verruimen. ,,We missen de open houding en het goede gesprek tussen de betrokken partijen. Er moet ook ruimte zijn voor kleine groepen. Zij mogen niet de dupe worden van de grote ondernemers. In het onderzoek ontbreekt het aan zorgvuldigheid.” 

Luinge kon zich hier niet in vinden. Het beeld dat CDA schetst, wijkt niet zoveel af van het onderzoek dat wij zelf hebben gedaan. Daarom vind ik dat het voorstel voldoende onderbouwd is. De ondernemers hebben een vrije keuze om het te doen.” Luinge werd onder meer gesteund door zijn eigen VVD-fractie en door Cora Kuiper van Gemeentebelangen. ,,Twee weken gelden hebben we hier uitgebreid over gediscussieerd. Laten we dat nu niet overdoen. Laat de ondernemers zelf bepalen wat ze doen”, aldus Kuiper. 

Hilgenga bleef bij haar standpunt en gaf aan dat vier fracties het doorlopen proces niet zorgvuldig vonden. Zowel PvdA, D66, GroenLinks vonden met CDA dat de communicatie onvoldoende was geweest, maar PvdA en D66 stemden wel met het voorstel in. GroenLinks was verdeeld. Lukas Koops is bang dat de kleine ondernemers de dupe worden, maar vindt ook dat de overheid niet alles moet regelen. Marie-Claire Neesen had niets met een 24-uurs-economie en stemde tegen. Zo werd het voorstel met twee tegenstemmen aangenomen.

Via De Schakel

Reizen Laos