Winnaars Kunstvloed poëziewedstrijd bekend

SAUWERD – De winnaars van de poëziewedstrijd die gehouden is in het kader van de manifestatie Kunstvloed in en rond Sauwerd zijn bekend. In totaal werden er 54 gedichten ingezonden.

De opdracht van de poëziewedstrijd was ‘wandel en dicht’. Mensen werden uitgedaagd om het Sauwerder ommetje te wandelen en deze kijk- en luisterervaring te delen in de vorm van een gedicht. De jury, bestondende uit Aly Freije, Rik Andreae en Goffe Jensma, had alle 54 ingezonden gedichten beoordeeld. Zeven gedichten zijn genomineerd en er zijn drie winnaars gekozen. De drie winnende gedichten zijn beloond met een bedrag van 100 euro.

Originele beeldentuin 

Als nummer één kwam het gedicht Op de Wierde van Leonie Barnier uit de bus. Trudy Dijkshoorn legde met Het Reitdiepdal en route beslag op de tweede plaats en derde werd Thea Kuipers met Dichtbie. De jury vindt alle zeven genomineerde gedichten goed, maar roemt Leonie Barnier om de verrassende, originele en effectief gebruikte beeldentaal. Zo lijken voorhistorische vaders in het gedicht op meidoorns, die mogelijk later weer zijn uitgegroeid tot elektriciteitsmasten van Tennet. Trudy Dijkshoorn krijgt van de jury een compliment over de verrassende beelden waarmee ze beschrijft hoe een blind in de landkaart gestoken speld tot een moeilijke fietstocht over Sauwerd en Hekkum leidt. Thea Kuipers noemt in haar gedicht Dichtbie de nostalgie. De wandelaar is hier oud en krakkemikkig en kon er zelf niet meer bij, bij dat land van Wetsinge en Sauwerd. Dit levert Kuipers de derde plaats op.

Andere genomineerden 

De andere genomineerden zijn in willekeurige volgorde: Jorine Witte met Boven Groningen, Bianca Boer met Streek, Paul Marius Borggreve met En om en Annette Akkerman met ’n mooi ommetje. Alle genomineerde gedichten en het juryrapport zijn te vinden op www.kunstvloed.nl/poeziewedstrijd-wandel-en-dicht.

Kunstmanifestatie Kunstvloed duurt nog t/m zondag. Naast de gedichtenwedstrijd is er tijdens Kunstvloed veel meer te zien, doen en ervaren. Het complete programma is te vinden op de website www.kunstvloed.nl.

Via De Ommelander