Winsum maakt zich op voor Baistemaart

WINSUM – De Winsumer Baistemaart, weekend voor boer, burger en buitenlui, werd donderdagavond afgetrapt met de Dol Dwaze Donderdag Bingo. In de dagen daarna komen onder anderen Tik Tok Tammo en Jannes langs in de feesttent in het centrum van Winsum. Maandag 18 oktober is het dan tijd voor de 157e editie van de Baistemaart zelf. 

Harmannus Blok, kersvers voorzitter van de Stichting Winsumer Baistemaart, kijkt uit naar het aanstondende feestweekend. ,,Als gevolg van de coronapandemie kon de Baistemaart vorig jaar niet doorgaan. Ontzettend jammer natuurlijk. Hoewel we voor de editie van dit jaar al in een vroegtijdig stadium een vergunning hebben aangevraagd, was het ook nu lang spannend of het door kon gaan. Halverwege september werden nieuwe versoepelingen aangekondigd en was duidelijk dat de Baistemaart door kon gaan.” De ex-wethouder van Winsum en Het Hogeland werd vanwege zijn jarenlange bestuurlijke ervaring en zijn agrarische achtergrond gevraagd om de voorzittershamer ter hand te nemen. Daar hoefde Blok niet lang over te twijfelen. Als wethouder had hij immers een bijzonder goede band opgebouwd met de Winsumer ondernemers. ,,Winsum had mijn hart gestolen”, zegt hij dan ook. ,,Daarnaast is de Baistemaart een prachtig evenement.”

De organisatie is er in geslaagd een programma samen te stellen dat sterk lijkt op de beestenmarkten van voor de uitbraak van de coronapandemie. ,,Wel merken we een aarzeling bij enkele standhouders en handelaren. De Baistemaart is weer een van de grotere evenementen die georganiseerd mogen worden en dat vindt menigeen spannend. Daarnaast zijn sommige standhouders de afgelopen tijd ook afgehaakt”, vertelt Blok. De organisatie had er zodoende iets harder aan moeten trekken om standhouders en handelen naar Winsum te halen, maar het is weer gelukt, 

Kinderboerderij

Wat het handelen betreft: dat gebeurt alleen met paarden. ,,De Winsumer veemarkt was vroeger een grote koeienmarkt, maar dat is tegenwoordig door strikte regelgeving niet meer mogelijk. Hetzelfde geldt voor schapen. Gelukkig kunnen er nog wel paarden en pony’s verhandeld worden”, vertelt Blok. Dat gebeurt ook dit jaar in de Hoofdstraat Obergum. Maar er zijn meer dieren op de Baistemaart. In de feesttent is namelijk een knusse kinderboerderij ingericht met bijbehorende dieren. ,,Kinderen kunnen bijvoorbeeld knuffelen met konijnen”, vertelt Blok. Ook zijn er alpaca’s. Verder staat er voor de jeugd een grote stormbaan en draait van vrijdag tot en met maandag de kermis. Maandag zijn er ook demonstraties schapen drijven en boomzaagkunst met een kettingzaag. Dat vindt plaats op het veld naast de feesttent. Van 09.00 tot 13.30 uur is de tent het domein van de dieren, van 14.30 tot 21.00 uur klinkt er muziek. Dan treden dj Arnoud en Lucas & Gea op. De maandag werd verder gevuld met de warenmarkt. Die begint om 09.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Er kon weer een mooie ronde worden gemaakt via de Geert Reindersstraat, de Regnerus Praediniusstraat, Wigbold Ripperdastraat, Kloosterstraat en de Broeder-, Prior- en Dominicanenstraat.

Meer dan alleen de maandag

De Baistemaart is meer dan alleen de feestelijke maandag. Het weekend begint donderdag al met de Dol Dwaze Donderdag Bingo, om 20.00 uur in de feesttent in het centrum van het dorp. Aanmelden is niet nodig. Een dag later staat er een pubquiz op het programma (aanvang 20.15). Aanmelden kon door een appje te sturen naar 06-42233770. Teams betalen 12,50 euro voor hun inschrijving. Zaterdag is er van 20.30 tot 01.30 uur een dj-avond in de feesttent en werd er opgetreden door internetsensatie Tik Tok Tammo. ,,Het werd voor hem een thuiswedstrijd, want hij had een huis gekocht in Winsum”, verklapt Blok. Zondag komt een andere grootheid naar Winsum: Jannes, de Koning van de Piraten. Verder kon er die avond in de tent genoten worden van dj Arnoud en JetSet. Ook deze avond begint om 20.30 uur en duurt tot 01.30 uur. 

,,De feesttent is alleen toegankelijk met een corona-QR-code”, vertelt Blok. ,,Dat geldt alleen niet op de maandag tijdens de agrarische show, want dan is de tent een doorstroomlocatie.” 

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de Winsumer Baistemaart.

Via De Ommelander