Zelftesten voor alle huishoudens in Nederland

De Nederlandse overheid gaat gratis zelftesten uitdelen aan alle huishoudens.

De Nederlandse overheid gaat gratis zelftesten uitdelen aan alle huishoudens.

REGIO – Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf vandaag een brief op de mat waarmee zij kosteloos twee corona-zelftesten kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de testen aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op het werk, op school of op een verjaardag. Het kabinet roept iedereen op om dat te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Tussen 10 augustus en 1 september ontvangen 8 miljoen huishoudens in Nederland een brief om zelftesten te bestellen. In de brief werd gewezen op het belang van testen voordat mensen weer naar plekken gaan waar grote groepen mensen samenkomen, zoals school of werk. Ook werd uitgelegd wanneer een zelftest nuttig is en wanneer iemand zich juist bij de GGD moet laten testen.

De landelijke verspreiding van zelftesten gaat gepaard met een brede campagne op radio en tv, waarmee de overheid mensen wil wijzen op het belang van testen om besmettingen te voorkomen. Want onderzoek wijst uit dat iemand besmettelijk kon zijn zonder zelf klachten te hebben. En hoewel gevaccineerde mensen minder makkelijk het virus overdragen, kunnen ook zij in sommige gevallen nog steeds anderen besmetten. Daarom kon het nuttig zijn om voor de zekerheid een zelftest af te nemen voor een bijeenkomst met andere mensen.

Ook op andere manieren probeert het kabinet het makkelijk te maken voor mensen om zich te testen op corona. Medewerkers van de GGD delen bijvoorbeeld gratis zelftesten uit aan terugkerende reizigers op verschillende luchthavens, waaronder Groningen Airport Eelde. Ook studenten krijgen kosteloos zelftesten tot hun beschikking om zich in de zomer en bij de start van het studiejaar te testen. Het kabinet had daarnaast zelftesten gedoneerd aan Voedselbank NL en het Armoedefonds om mensen met een minimuminkomen ook de gelegenheid te geven gebruik te maken van zelftesten.

Ook voor iedereen die terugkeert uit het buitenland – gevaccineerd of niet – geldt het advies om zich te laten testen. Dat kon het beste met een zelftest, direct na terugkeer uit het buitenland. Daarnaast krijgen reizigers die nog niet volledig gevaccineerd zijn en terugkeren uit landen met een geel of oranje reisadvies het dringende advies om op dag 2 en 5 na aankomst een gratis coronatest bij de GGD of een zelftest te doen.

Sinds afgelopen zondag moeten reizigers vanaf 12 jaar bij terugkeer naar Nederland bovendien een coronatoegangsbewijs kunnen tonen als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies. Dat betekent dat mensen die niet volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona, zich moeten laten testen in het land van verblijf voordat zij vertrekken. Dat kon met een PCR-test van maximaal 48 uur voor vertrek of met een antigeen-test van maximaal 24 uur voor vertrek.

Via De Regiokrant