10x Limburgse archeologie in ‘Leven langs de Maas’ – aftrap in Beegden

Beegden – 22 oktober 2021 – Langs de Limburgse Maas komen tien nieuwe speerpunten op plekken van grote archeologische betekenis. Het zijn opvallende markeringen in het landschap, letterlijk in de vorm van een speer. Ze vertellen samen één overkoepelend verhaal over het ‘Leven langs de Maas’: de Maas als  levensader van Limburg, wat eeuwen voordat de provincie in zijn huidige vorm bestond al zo was. In Beegden werd op donderdag 21 oktober het eerste nieuwe speerpunt geopend.  

De Archeo Route Limburg vertelt de verhalen achter de archeologische vondsten in Limburg. Tot 1 oktober 2021 zijn in Limburg al 60 locaties actief. Voorbijgangers kunnen bij zo’n speer met behulp van hun mobiele telefoon in het verhaal van die plek duiken.

De bijzondere historie daarvan werd door middel van video en augmented reality virtueel tot leven gewekt. De tien nieuwe speerpunten in de Archeo Route Limburg zijn straks van Zuid- tot Noord-Limburg langs de Maas te vinden. De virtuele vondsten van deze 10 Maaswerken locaties zijn live te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Actueel

Limburg werd na de overstromingen in 1993 en 1995 afgelopen juli opnieuw getroffen door extreem hoogwater De grilligheid van dit natuurfenomeen blijft een uitdaging voor de mensheid. Het bepaalt al eeuwen sterk het leven van de bewoners langs de rivier en voor een groot deel hoe het landschap in onze provincie eruit ziet.

Om die reden werd in 2021 en 2022 een ‘Ode aan de Maas’ gebracht tijdens talrijke initiatieven, waaronder dit nieuwe project ‘Leven langs de Maas’.

Eén verhaal

Het verschil met de 59 eerder al geplaatste archeologische speerpunten is dat de tien nieuwe punten één samenhangend verhaal vertellen, namelijk dat van de Maas als levensader van Limburg, wat eeuwen voordat de provincie in zijn huidige vorm bestond al zo was.   

Foto Limburg Marketing/videoreportage Pieter Cornelissen
221021/HvL


Via Amsterdam Online