Cuypershuis Roermond ‘Aan het werk: Restauratie ‘Cuyperskast’

Roermond – 13 oktober 2021 – Van 22 oktober t/m 28 november biedt het Cuypershuis een podium aan verzamelaar Rik Philipsen en restaurator Tim Schoenmakers. Centraal in ‘Aan het werk: restauratie Cuyperskast’ stonden het proces van de productie, verwerving en restauratie van een zeer recent opgedoken ‘Cuyperskast’. Op zondagmiddag 31 oktober zijn Tim en Rik aanwezig om alles te vertellen over restaureren en verzamelen. Met als klap op de vuurpijl het monteren van de kast om 15.00 uur.

img

Samen onderzoeken Tim en Rik welke ingrepen er allemaal nodig zijn om de kast weer in oude glorie te herstellen en welke aanwijzingen iets meer over de herkomst kunnen vertellen. Ze vergelijken daarvoor de kast met de meubels uit de collectie van het Cuypershuis. In het Cuypershuis werd het hele proces toegelicht met foto’s en voorbeelden.

Maand van de Geschiedenis

Het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis is:  ‘Aan het werk’. Het Cuypershuis sluit hierbij aan met verhalen rondom de werkplaatsen van architect Pierre Cuypers. Het museum is namelijk gevestigd in zijn voormalige woonhuis en werkplaats. In het Roermondse atelier werden interieurstukken gemaakt voor gebouwen die Cuypers ontwierp, maar er werden ook ‘losse’ stukken zoals kasten, altaren, beelden gemaakt. Tegenwoordig zijn veel van deze objecten nog in bezit van kerken, musea, particulieren en bij verzamelaars.

Over de verzamelaar

Rik Philipsen is kenner en gedreven verzamelaar van menig Cuypers’ memorabilia. Hij is een trouwe bezoeker én bruikleengever van het Cuypershuis. Rik is sinds kort de trotse eigenaar van een rijk bewerkte eikenhouten kast die, gezien z’n kenmerken, toe is te schrijven aan Pierre Cuypers (1824 – 1921). Rik had Tim verzocht zijn ‘Cuyperskast’ volledig te restaureren.

Over de restaurator

Tim Schoenmakers is als restaurator gevestigd in Roermond. Met de nodige ervaring in het restaureren van antieke meubelen, oude kunstvoorwerpen en architecturale interieur-elementen had hij in het verleden meerdere restauratie- en conservatieopdrachten verzorgd voor o.a. het Cuypershuis. Zijn expertise op dit gebied helpt bij het onderzoek naar de authenticiteit van de kast.

Praktische informatie

wanneer – van 22 oktober t/m 28 november 2021

waar – Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond

informatie – meer informatie is te vinden op deze webpagina van het Cuypershuis  

Foto Cuypershuis (voormalige houtwerkplaats in Cuypershuis)
131021/HvL
 
 


Via Amsterdam Online