Dagwandeling in Nationaal Park De Groote Peel

Ospeldijk – 26 september 2021 – Op zondag 10 oktober kun je genieten van een Dagwandeling in Nationaal Park De Groote Peel. De Peelgids van Staatsbosbeheer had een route van 15 kilometer uitgestippeld die onder meer naar de uitkijktoren ‘het Belfort’ aan de Vossenberg loopt. Deze excursie is een aanrader voor iedereen die van de natuur en van lekker lange wandelingen houdt. Onderweg krijg je informatie over het ontstonden, de natuur en de cultuurhistorie van De Groote Peel, maar wandelen staat voorop. 

img

Weids uitzicht vanaf de uitkijktoren

De Groote Peel is het kleinste nationaal park van Nederland. Toch kon je er uren wandelen en genieten van de prachtige natuur. Het landschap is weids en open met veel waterplassen, heide en kleine stukken bos. Het gebied is onder meer bekend om zijn vogelrijkdom maar ook vanwege zijn rijke cultuurhistorie. In de Peelstreek is vroeger namelijk turf gestoken. De sporen van dit turfstekerverleden zijn nog goed zichtbaar in het landschap.
 
Het eerste deel van de wandeling loopt door de ‘Paardenbegrazing’, de zandrug aan de Oostzijde van het gebied. Na ongeveer 5 kilometer komt een grote toren, het ‘Belfort’ bij de Vossenberg in zicht. Vanaf de 22 meter hoge uitkijktoren kon je genieten van een weids uitzicht over het Peellandschap. Daarna via een route, dwars door het gebied, terug naar het buitencentrum. Na afloop staat bij het buitencentrum koffie/thee met vlaai klaar.

Praktische informatie

wanneer – zondag 10 oktober 2021, aanvang 10.00 uur tot ca. 14.00/15.00 uur

waar – start- en eindlocatie bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk

deelname –  € 11 per persoon, inclusief koffie/thee met vlaai na afloop

aanmelden – reserveren is noodzakelijk en kon via deze webpagina van Staatsbosbeheer.  
 
attentie – Denk aan het meenemen van een eigen lunchpakket en (warm) drinken! Warme kleding, waterdichte, stevige schoenen zijn zeker aan te raden. Honden mogen aangelijnd mee.

(Na)genieten bij het Buitencentrum

Voor of na afloop van een wandeling kon je nog heerlijk struinen door de winkel van buitencentrum De Pelen. Hier vind je mooie souvenirs, interessante natuurboeken en smakelijke streekproducten. Bij de inpandige horeca Peelkiosk en in de Peelboerderij (op zondag) kon je genieten van een hapje en drankje. Rondom het buitencentrum is een natuurlijke speeltuin en picknickweide. De Pelen is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De Peelboerderij is alleen op zondag geopend. Meer informatie is te vinden op de website van Staatsbosbeheer.

Foto Marijke Vaes-Schroën 
260921/WW


Via Amsterdam Online