Digitale Herdenking Monument van Verdraagzaamheid 2021

Haelen – 16 november 2021 – UPDATE – Door de sterk verslechterde situatie rondom corona kon de Internationale Herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen op donderdag 18 november alleen in kleine, besloten kring plaatsvinden, in aanwezigheid van onder andere burgemeester Désirée Schmalschläger van de gemeente Leudal. DeltaLimburg.nl is erbij en later diezelfde dag kunt u de herdenking in zijn geheel bekijken op www.deltalimburg.nl.  

img

Haelen – 11 november 2021 – UPDATE – Door de sterk verslechterde situatie rondom corona had de Stichting Herdenkingsmonument Militairen tot haar grote spijt moeten besluiten om de Internationale Herdenking die gepland stond op 18 november bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen, niet door te laten gaan. Het programmaboekje voor deze Herdenking is al klaar en is vanaf 19 november gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis in Heythuysen, Bezoekerscentrum Leudal of aan te vragen per e-mail.  

In het afgelopen jaar is de stichting Herdenkingsmonument Militairen er, door intensief onderzoek in binnen- en buitenland, in geslaagd om meer dan 215 gesneuvelden een gezicht te geven. Op de website is aanvullende informatie te vinden met achtergronden en foto’s van deze gesneuvelden en de omstandigheden waaronder deze jonge mensen de dood vonden.  

Een groot deel van de foto’s van de gesneuvelden stonden ook in het programmaboekje dat ter gelegenheid van de herdenking is gemaakt. Het boekje is vanaf 19 november gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis in Heythuysen, het Bezoekers Centrum Leudal of via info@monumentoftolerance.com

De stichting hoopt op donderdag 17 november 2022 deze internationale herdenking weer op de vertrouwde wijze te kunnen organiseren.

————   

Haelen – 3 november 2021 – Op donderdag 18 november vindt voor de 21e keer de jaarlijkse Internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen plaats. De herdenking vindt altijd plaats op de donderdag die het dichtst bij de bevrijdingsdatum van het Leudal (16 november) ligt. Dit jaar kon, onder inachtneming van de coronaregels, de plechtigheid op de gebruikelijke wijze plaatsvinden en zullen hoogwaardigheidsbekleders en enkele hoogbejaarde veteranen wederom bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Het is nu 77 jaar geleden dat het Leudal werd bevrijd.

Sinds de oprichting van het unieke Monument van Verdraagzaamheid in maart 2001 werd de plechtigheid georganiseerd door de Stichting Herdenkingsmonument Militairen. Deze stichting wil de huidige en toekomstige generaties bewust maken van het feit dat verdraagzaamheid noodzakelijk is om de verschrikkingen van een oorlog te voorkomen en tevens in detail de geschiedenis van te tweede wereldoorlog in Midden-Limburg en in het bijzonder de achtergronden van de gesneuvelden onderzoeken.

In de loop van de jaren is deze unieke herdenking uitgegroeid tot een groots internationaal gebeuren en een van de grootste herdenkingen in Nederland. Door de coronapandemie moest de herdenking vorig jaar zonder veteranen, hoogwaardigheidsbekleders en publiek plaatsvinden. Er werd toen in samenwerking met DeltaLimburg.nl een virtuele plechtigheid gehouden, die u hier kunt terugzien

Dit jaar kon, onder inachtneming van de dan geldende regels rondom corona waaronder een corona-check voor genodigden, de plechtigheid op de gebruikelijke wijze plaatsvinden en zullen hoogwaardigheidsbekleders en enkele hoogbejaarde veteranen wederom bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Ook dit jaar zullen enkele ambassadeurs aanwezig zijn waaronder de ambassadeur van Oostenrijk Mw. Astrid Harz. Ze zal tijdens de herdenking een speech houden.

Het monument werd in maart 2001 onthuld ter nagedachtenis aan de meer als 670 militairen afkomstig uit 11 landen, waaronder ook Duitsland en Oostenrijk, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Midden-Limburg ten westen van de Maas om het leven kwamen. Uit historisch onderzoek blijkt nu dat er tientallen militairen meer in dit gebied om het leven zijn gekomen als aanvankelijk gedacht. Op dit moment zijn meer dan 800 gesneuvelden geïnventariseerd en het onderzoek gaat nog steeds door. De Stichting Herdenkingsmonument militairen had op haar website een database gemaakt waarin de gesneuvelden een gezicht krijgen en is er het afgelopen jaar door intensief onderzoek in binnen- en buitenland in geslaagd om al 211 foto’s te vinden. Tijdens de herdenking zullen deze foto’s, die op metalen bordjes zijn afgedrukt, in de omgeving van het monument worden geplaatst waardoor de gesneuvelden ook op de dag van de herdenking een gezicht krijgen.

Nu de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog op enkelen na zijn overleden, wil de organiserende Stichting Herdenkingsmonument Militairen een brug slaan naar de toekomst door jongere veteranen bij de herdenkingen te betrekken. Het motto van monument van verdraagzaamheid had tenslotte betrekking op alle oorlogen.

De herdenking zal op 18 november 2021 starten om 14.00 uur en vindt plaats aan de Roggelseweg 58 te Haelen bij het Leudalmuseum en het restaurant St. Elisabethshof (gelegen langs de weg tussen Haelen en Roggel). Uiteraard is de wijze van het kunnen organiseren van de herdenking afhankelijk van eventuele aanvullende coronamaatregelen.

Foto DeltaLimburg.nl (editie 2020)
031121/HvL

Via Amsterdam Online