D’n Uul presenteert de Uule-etalage én Uule-expositieruimte

Roermond – 19 november 2021 – Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul doet ook dit jaar alles wat mogelijk is om het cultuurgoed Vastelaovend uit te dragen, in lijn met het verenigingsmotto dit seizoen: ‘Vaerkrachtig veuroet!’ Daarom werd wederom een carnavalsetalage ingericht aan Hamstraat 19. Nu met een bijzonder tintje als opmaat naar het uiteindelijke doel: een Uulemuseum. Op zaterdag 20, zondag 21 en zaterdag 27 november kon iedereen een bezoek brengen. Zaterdag 20 november is de officiële opening.

img

Dit jaar in drie thema’s

1 – Het ontstonden van ‘carnavalscomité D’n Uul’ in 1936 en de eerste drie Prinsen; De Dorstlustige Hoogheden Thei I 1937, Thuur I 1938 en Maan I 1939

2 – het Vorstenschilderij en attributen van aad Prins en aad Vorst Naad I zaliger als een van de zes Aad-Vorsten van D’n Uul

3 – een impressie van elf jaar buutespektakel Lachenderwies

Uule-expositieruimte  

Nieuw is dat er achter de etalage een Uule-expositieruimte is ingericht met museale objecten en bijbehorende verhalen die in november enkele dagen te bezichtigen is.

De ingebruikname van deze ruimte zal aanstondende zaterdag 20 november om 10.33 u. worden verricht door Vorst en Voorzitter van D’n Uul Dirk I Fransen. De muzikale omlijsting gebeurt door het straatorgel (met Uulemuziek) dat iedere zaterdag te horen is in de Roermondse binnenstad. DeltaLimburg.nl is hierbij op uitnodiging aanwezig en de reportage is daarna te zien op www.deltalimburg.nl.
 
Veel aandacht krijgen de Aad-Vorsten en drie gezelschappen de Senaat, de Aad-Prinseklub (APK) en het Aad- Adjudanten Syndicaat (AAS). Daarnaast zijn er vele Uularia te bewonderen uit de rijke historie van D’n Uul.

Bezoekers kunnen in de binnenruimte ook hun eigen carnavalsfoto, met bijschrift, komen ophangen. Deze foto’s zullen een plaats krijgen in het archief. Daarnaast roepen we mensen op die nog objecten uit de historie van D’n Uul in een oude doos op zolder hebben liggen deze te schenken aan het Uule-archief.
 
Voor de etalage en de inrichting tekent de commissie Historie en Archief van D’n Uul die dit jaar is opgericht.

Opening van deze ruimte is de opmaat voor het geplande Uule-museum in seizoen 2022/2023, de verbouwing van het pand start na Vastelaovend 2022.

Toegankelijk voor publiek

Voor iedereen – op zaterdag 20, zondag 21 en zaterdag 27 november 2021, vanaf 11.11 uur 

Op afspraak – vanaf begin 2022 tot aan Aswoensdag zal deze presentatieruimte op bepaalde tijden, en dan met name in de weekenden, en op afspraak te bezichtigen zijn.
 
Tevens zijn op afspraak ook bezichtigingen door grotere groepen buiten de reguliere openingstijden mogelijk. Dit laatste is nieuw en dan met name bedoeld voor basisscholen, welke D’n Uul hiervoor ook actief zal gaan benaderen. Vooral bedoeld om, naast de overige activiteiten die D’n Uul al doet om de jeugd kennis te laten maken met Vastelaovend, ze op deze wijze ook met de historie van de Roermondse Uule-Vastelaovend kennis te laten maken, hetgeen D’n Uul de komende jaren nog verder wil uitbreiden.

201121/HvL
 

Via Amsterdam Online