Drones ingezet in strijd tegen hennepteelt in Limburgs buitengebied

Limburg – 13 augustus 2021 – De LLTB en provincie Limburg slaan de handen ineen in de strijd tegen hennepteelt in het Limburgse buitengebied. In het kader van het project ‘Het Groene Goud’ vonden de afgelopen weken dronevluchten plaats, uitgevoerd door toezichthouders van de provincie en de Groene Brigade, om percelen vanuit de lucht te inspecteren op hennep.

img

Melkveehouder Thieu Bongers uit Kelpen-Oler is deelnemer van het eerste uur. In 2009 vond hij zelf hennep tussen zijn mais en dat had grote indruk gemaakt: “Je denkt bij jezelf: wat moeten die mensen op mijn perceel? Dat wil je niet. Ik was dan ook blij dat dit project werd opgestart.” Als deelnemer ontvangt Bongers ieder jaar een oranje jerrycan, die hij op een lange paal in zijn maisperceel plaatst. “Zo laat je aan criminelen zien dat het geen zin had om daar hennep te planten.”.

Toentertijd werden percelen vanuit de lucht met helikopters door de politie gecontroleerd op de aanwezigheid van hennep. Nu dus met drones. Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg: “Door gebruik te maken van slimme innovaties, zoals met speciale camera’s uitgeruste drones, kon gericht en efficiënt te werk worden gegaan om hennep op te sporen in maisvelden. De resultaten, ook uit de afgelopen jaren, laten zien dat het opsporen vanuit de lucht mede maakt dat deze vorm van hennepteelt steeds minder aantrekkelijk is voor criminelen. De pakkons is toegenomen, doordat we in korte tijd veel gebieden in kaart kunnen brengen en gericht kunnen ruimen.”

Preventieve werking

In september zal er in de gemeente Maasgouw gevlogen worden. De dronevluchten van de afgelopen weken hebben niet geleid tot nieuwe vondsten van hennep. Volgens de betrokken partijen is dit onder meer te danken aan het succes van het hennepbestrijdingsproject. 

Gedeputeerde Van Toorenburg vindt het belangrijk dat dit werd vastgehouden en werd uitgebouwd om criminaliteit steeds verder uit te bannen: “Dat vraagt nu en in de toekomst op zowel preventief als opsporingsgebied dat we samen blijven werken met de politie, de LLTB en ondernemers zelf, zodat de boeren zich zonder zorgen kunnen richten op het zaaien en oogsten van mais.”

LLTB-voorzitter Léon Faassen: “De belangrijkste schakel bij het opsporen van hennep in het buitengebied vormen nog altijd de boeren. Hennepteelt tussen de mais leidt elk jaar tot ergernis en schade. Deze criminele activiteit kon alleen een halt worden toegeroepen door samen te werken.”

Bron LLTB/stockfoto
130821/HvL


Via Amsterdam Online