Fietsroute van de week – fietsen door Meinweg en Roerdal

Herkenbosch – 21 mei 2021 – Deze week een prachtige en afwisselende fietsroute van Staatsbosbeheer met een lengte van 36 km, die is in te korten tot 23 km. Start- en eindpunt bij Staatsbosbeheer in Herkenbosch. De route voert onder andere door Nationaal Park De Meinweg en door het Roerdal, het leefgebied van bever en ijsvogel. Onderweg kruis je enkele malen het spoor van de ’IJzeren Rijn’, je fietst langs landgoed Hoosden, over de Melickerheide en Luzenkamp en door Herkenbosch.  

img

Hoogtepunten tijdens de route

Nationaal Park De Meinweg. Het landschap van de Meinweg golft; sommige hellingen bereiken een hoogte van enkele tientallen meters. Diep onder de grond lopen drie breuklijnen in de aardkorst die de Meinweg tot een soort trap met vier treden hebben gemaakt. Aan weerszijden van deze ’trap’ liggen de nog vrijwel ongeschonden beekdalen van de Boschbeek en de Roode Beek.

De Turfkoelen maken deel uit van een oude meander van de rivier de Roer. De vennen worden gevoed door kwelwater en door de Boschbeek, die het water van het hoger gelegen Meinweggebied afvoert. Het natuurgebiedje omvat vennen en moerassen, ontstonden na het afgraven van turf uit de oude afgesneden Roerarm.

Landgoed Hoosden, een oude Roermeander die geheel verland is en waar nu elzenbroekbos groeit. Het landgoed dateert vermoedelijk uit de 16de eeuw. Vroeger werd hier kleinschalige landbouw gepleegd, nu bestaat het landgoed voor het grootste deel uit bos. Vanuit de uitkijkpost kun je het gebied van bovenaf bekijken. 

De Melickerheide en Luzenkamp, een droog stuifzandgebied met stuifduinen. Het grootste deel is echter bebost met vooral dennen. Staatsbosbeheer streeft naar meer variatie in boomsoorten en leeftijd. Het bos werd daarom geleidelijk omgevormd naar een loofbos.

Routebeschrijving 

Start- en eindpunt is de parkeerplaats bij Staatsbosbeheer De Meinweg, Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch.

Hier vind je meer informatie over deze fietsroute en kun je de routebeschrijving downloaden. 

Eropuit met DeltaLimburg.nl

Helian van Lier, hoofdredacteur: “Net als vorig jaar zet ik in de periode mei tot en met augustus met veel plezier elke vrijdag een leuke fiets- of wandelroute in ons prachtige Midden-Limburg in het zonnetje. Ik wens jullie veel sportieve, gezellige en mooie wandelingen en fietstochten toe!” 

Stockfoto

210521/HvL


Via Amsterdam Online

Reizen Laos