Floris – Is er toekomst na Glasgow?

Roermond – 17 november 2021 – Nadat afgelopen week de klimaatconferentie in Glasgow met een zwakke slotverklaring werd afgesloten zou je denken dat uw columnist teleurgesteld zou zijn. Het tegendeel is waar, ik ben eigenlijk blij verrast. Natuurlijk moeten de wereldleiders meer doen dan wat ze nu hebben afgesproken om klimaatverandering te verminderen. Maar konden we van hen wel meer verwachten?

img

Hebben wij in de westerse wereld niet jarenlang het milieu vervuild en eindeloos fossiele brandstoffen verbrand waardoor nu de CO2 concentratie in de atmosfeer enorm is toegenomen? De afgelopen vijftig jaar stonden in het teken van massaconsumptie. Elke twee jaar een nieuwe inrichting in huis, meerdere keren per jaar een nieuwe garderobe, een aantal vliegvakonties per jaar.

Vinden we het dan gek dat klimaatverandering zo hard zichtbaar werd zoals recent bij de ergste overstromingen ooit van Maas en Roer? In Glasgow werd gevraagd aan arme landen om veel CO2 uitstoot te verminderen mogelijk ten koste van economische groei. Is dat ons enige antwoord na jarenlange uitbuiting van de aarde en de natuur door onze manier van leven? Dat zij nu in actie moeten komen?  

Glasgow maakte mij eigenlijk best optimistisch. Het antwoord ligt niet bij de ontwikkelingslanden maar ligt voornamelijk bij onszelf in de westerse wereld. Wijzelf moeten onze levenswijze aanpassen zodat we binnen de draagkracht van de aarde leven. De jongeren in Glasgow riepen heel hard naar ons! Het is hun toekomst en wij móeten in actie komen.

Positief vond ik alle aandacht in de media rond het onderwerp van klimaatverandering; het was groter dan ooit en je ziet om je heen dat mensen in beweging komen. Dat mensen hun manier van kopen, kopen en meer kopen ombuigen naar bewust leven. Duurzame kleding kopen die lang meegaat, circulaire en kringloopproducten aanschaffen, eten uit het seizoen, minder vlees en zuivel eten, hun huis verduurzamen en groene stroom opwekken en pogingen ondernemen zonder afval te leven. Inspirerende voorbeelden van burgers en bedrijven. Het zijn manieren van leven die mensen ook gelukkiger lijken te maken, niet in de laatste plaats door de positieve bijdrage die ze zelf leveren aan onze toekomst.

Wacht niet op de wereldpolitiek. Neem je verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze jeugd, onze kinderen en kleinkinderen. Ik zag veel ideeën en verhalen langskomen in de vele media van mensen die niet wachten maar doen, doe jij ook mee?

Weet je niet goed waar je moet beginnen, kijk op mijn website www.duurzaamroermond.nl. Er stonden meer tips over alles wat je zelf kunt doen. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl

Floris

Via Amsterdam Online