Geen duidelijke oorzaak vliegenoverlast in Maasgouw

Maasgouw – 8 juli 2021 – De afgelopen weken kreeg de gemeente Maasgouw veel meldingen van overlast door vliegen. Om te ontdekken wat de bron van dit probleem is, werden inwoners opgeroepen om melding te doen van ernstige vliegenoverlast. Hierop kwamen bijna 200 reacties, daar waren ook reacties bij van inwoners uit omliggende gemeenten. Het is niet mogelijk om één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Wel kwamen er vooral veel meldingen uit Linne.

img

Geen duidelijke bron

Vanuit alle kernen van Maasgouw kwamen meldingen van vliegenoverlast binnen en hierdoor is het niet mogelijk om één duidelijke oorzaak voor deze vliegenoverlast aan te wijzen. Wel kwamen veel meldingen vanuit Linne. De gemeente onderzoekt nu of deze klachten kunnen worden herleid naar bedrijven uit de omgeving.

Wat kunt u zelf doen tegen vliegenoverlast?   

Er zijn vaak meerdere redenen voor vliegenoverlast. Verschillende daarvan kunt u zelf verhelpen: 

– Bied uw afval op de juiste manier aan en houd uw huiscontainer(s) schoon. Verpak vleesresten in een oude krant of biologisch afbreekbare zak. Blijven er na lediging maden in de container achter, dan kunt u de container met heet water en een schoonmaakmiddel reinigen.
– Vleesvliegen worden ook aangetrokken door poep van dieren. Wanneer u uw hond uitlaat, ruim dan de ontlasting op.
– Ook mest van kippen en andere vogels kon een bron zijn van onder andere kleine kamervliegen. Maak uw volière of kippenren regelmatig goed schoon.
– Vliegen komen af op dood/rottend materiaal, dus ook op dode soortgenoten. Vliegen kunnen dit vaak al op enkele honderden meters afstand waarnemen. Als u dode vliegen in huis vindt, ruim deze dan direct op.
– Een schone woning is voor vliegen minder interessant. Regelmatig afwassen en poetsen werkt dus preventief, maar helaas slechts in bepaalde mate. Vliegen houden nu eenmaal ook van warmte en licht en zijn dus niet volledig te voorkomen.
– Houd uw huis zo goed mogelijk vrij houden van onverpakt voedsel en achtergebleven etensrestjes.
– De meeste vliegen komen binnen via openstondende of openslaande ramen en deuren. Het merendeel van de vliegen houdt u dan ook buiten door horren voor ramen en deuren te plaatsen. Fijnmazige gaashorren van goede kwaliteit werken het beste. Vergeet ook niet naden en kieren in muren en kozijnen te dichten met pur, kit of kneedbaar hout. Ventilatiekonalen kunt u bedekken met fijnmazige ventilatieroosters.
– Verhelp verstopte afvoeren en leidingen zo snel mogelijk. Daarmee voorkomt u dat vliegen daarop afkomen om eitjes te leggen.
– Heeft u een composthoop in je tuin? Dek deze dan goed af.
– Vliegen houden niet van kou, tocht en wind. Een ventilator kon dus uitkomst bieden.

Bron gemeente Maasgouw/stockfoto
080721/HvL


Via Amsterdam Online

Reizen Laos