Gewijzigde afvalinzameling in Leudal, Maasgouw en Roerdalen per 1 januari 2022

Leudal/Maasgouw/Roerdalen – 27 juli 2021 – Vanaf januari 2022 verandert de manier waarop het afval werd ingezameld in de gemeenten Maasgouw, Roerdalen en Leudal in samenwerking met RD Maasland. Het doel is de hoeveelheid restafval terug te dringen en meer afval te kunnen hergebruiken. Vanaf 2022 betaalt u per keer dat u de grijze container voor restafval aan de weg zet. Ook werd het restafval minder vaak opgehaald, namelijk één keer per 4 weken. Het PMD werd één keer per 2 weken aan huis opgehaald.

img

Waarom verandert het afvalbeleid?

Uit onderzoek blijkt dat in de grijze container nog veel groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zit. Ook zitten er veel plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) in de grijze bak. Door beter te scheiden, blijft er minder restafval over. Dit is belangrijk omdat het verbranden van restafval flink duurder werd. Als we allemaal beter scheiden, voorkomen we samen dat de afvalstoffenheffing te hard stijgt. Ook is het beter voor het milieu om afval niet te verbranden, maar opnieuw te gebruiken. 

Wat verandert er vanaf 1 januari?

Een samenvatting van de belangrijkste veranderingen:

Restafval werd 1 keer per 4 weken opgehaald. U betaalt per keer dat u de container aan de straat zet. U kunt zelf kiezen welke maat container u neemt.

GFT-afval werd 1 keer per 2 weken opgehaald. U kunt zelf kiezen welke maat container u neemt (ook 240 liter). U had de mogelijkheid om een extra container aan te vragen. GFT-afval aan de weg zetten blijft gratis.

Groente- en fruitafval in de keuken: alle inwoners kunnen gratis een bakje voor groente- en fruitafval in de keuken aanvragen.

PMD-afval (Plastic, metaal en drinkpakken) werd 1 keer per 2 weken opgehaald. De PMD-zakken krijgt u thuis geleverd.

Oud papier: inzameling blijft hetzelfde.

Hoogbouw: per complex werd bekeken of er ruimte is voor eigen restafval- en GFT-containers. Als dit niet lukt, kijken we naar een passende oplossing.

Medisch afval: er komt een speciale regeling.

Babyluiers: gaan voorlopig bij het restafval.

Meer informatie

Op de webpagina Afval 2022 van de gemeente Maasgouw leest u meer over de veranderingen. Hier vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen.  

Afvalwijzer app

In de toekomst werd er steeds meer via de AfvalWijzer app gecommuniceerd. Met de Afvalwijzer app bent u altijd op de hoogte van eventuele wijzigingen. Daarnaast krijgt u via de AfvalWijzer tips over het scheiden van afval. U downloadt de AfvalWijzer app in de App-store (iOS) of Playstore (Android)

Stockfoto
270721/HvL

 


Via Amsterdam Online