In de lens – korenmolen Sint-Petrus in Roggel

Roggel – 8 augustus 2021 – De Sint-Petrus molen is een korenmolen in Roggel in de gemeente Leudal. De molen heette voorheen Wind & Motormaalderij Rutten, maar in de volksmond werd en werd de molen ook wel de Molen van het Nijken genoemd. De molen stamt uit 1900 toen hij in opdracht werd gebouwd. De molen is elke zaterdag – en soms op donderdag – in gebruik. Bij de molen is een molenwinkel, waar u in de regel op zaterdagochtend terecht kunt en tevens een kijkje kunt nemen in de molen zelf.  

img

Deze beltmolen werd in 1900 in opdracht van P.J.H. Rutten gebouwd. De molen kwam dat jaar vanwege de strenge vorst net niet meer af en werd in het voorjaar van 1901 opgeleverd. De stenen zijn speciaal voor de molen van klei uit een nabijgelegen kleiput gebakken en hebben ronde strekken, waardoor de buitenkont van de molen van beneden naar boven niet trapsgewijs maar vlak verloopt. Hierdoor werd ook doorslag van regenwater voorkomen. De belt is deels afgegraven en vervangen door een magazijn met een betonnen dek. In 1914 is door Rutten een zuiggasmotor met gasgenerator geïnstalleerd om ook bij windstilte te kunnen malen. Naderhand is deze vervangen, eerst door een Dekkersmotor en later door een elektromoter. De molen is tot in het midden van de jaren vijftig als korenmolen in bedrijf geweest.

In 1969 kocht de gemeente Roggel de molen om deze in 1975 maalvaardig te laten restaureren. Anno 2021 is de Sint-Petrus eigendom van de gemeente Leudal. In de regel is de molen op zaterdag in bedrijf en dan is ook de molenwinkel en de molen te bezichtigen. 

Rubriek ‘In de lens’

In onze rubriek ‘In de lens’ zetten we elke zondag een ander plekje in onze regio ‘in the picture’, aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. 

Foto Leon van Lier
080821/HvL


Via Amsterdam Online