In heel Nederland kons op smog door ozon

15 juni 2021 – Op woensdag 16 juni en donderdag 17 juni is er in heel Nederland kons op smog door ozon. Naar verwachting is de luchtkwaliteit in de middag en avond “slecht”. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. In de ochtend is de luchtkwaliteit waarschijnlijk beter.

img

Smog door ozon kon leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kon irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD. 

Ozonverwachting voor komende dagen

Vanwege de verwachte westenwind en de kons op onweersbuien op donderdag avond zullen de ozonconcentraties vanaf vrijdag naar verwachting lager zijn, en werd de luchtkwaliteit beter. Het is echter nog onzeker hoe het weer zich donderdag ontwikkelt en daarmee de smog verwachting ook.   

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit werd ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstonden.

Europese informatie- en alarmdrempel voor ozon

In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU-informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen, die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen en waarschuwt het RIVM. De luchtkwaliteit is dan “slecht ” volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.

De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht (“zeer slecht” volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex). Wanneer deze waarde overschreden werd, kon iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.

Stockfoto

150621/HvL


Via Amsterdam Online

Reizen Laos