Kinderraad Maasgouw aan de slag met biodiversiteit in Thorn

Thorn – 24 juni 2021 – De Kinderraad van de gemeente Maasgouw hield woensdag 23 juni een buitenactiviteit met als thema de Global Goals. De focus lag op biodiversiteit. Dit programma in de natuurspeelplek Thoearder Eppelke aan de Weijersweg in Thorn werd vormgegeven door een aantal vakambtenaren, die ieder vanuit hun eigen deskundigheid een bijdrage leverden.

img

Samen werken aan een duurzame wereld

Met quizvragen werd het onderwerp Global Goals geïntroduceerd bij de kinderraad. Het is mooi om te zien hoe kinderen van deze leeftijd zich al bewust zijn van maatschappelijke thema’s. “Ik vond het erg leuk om met de kinderen het gesprek aan te gaan over de Global Goals. Ze  zijn enthousiast en onbevangen en dat werkt echt inspirerend”, aldus Mikal Peters, beleidsadviseur bij de gemeente.

Biodiversiteit

Voor kinderen is het best lastig om te bepalen wat je zelf kunt doen aan deze 17 doelen voor een betere wereld. Daarom liet dit programma concreet zien wat je zelf kunt bijdragen om de biodiversiteit te verbeteren.

Aan de slag

Meteen werden de handen uit de mouwen gestoken met hark en zaag. In een actief programma gingen ze in groepjes aan het werk met hooi en afzettingen van struiken. Met takken werd een zogenaamde takkenril gemaakt, die een schuilplaats biedt voor dieren. Zo werden de leefomstandigheden van planten en dieren op kleine schaal verbeterd. 

“We willen graag op een makkelijke manier het gesprek met de kinderen aangaan over de Global Goals”, zegt Roger Huntjens, programmaleider Global Goals. “En daarbij vragen we ze om met stickers aan te geven welke van de 17 Global Goals hun het meeste aanspreekt.” Daarna gingen ze bij de Global Goals van hun keuze stonden. Vervolgens werd besproken welke lokale acties ze zelf, of samen als kinderraad, kunnen ondernemen. Het was erg nuttig om te zien door welke Global Goals de kinderen zich het meeste aangesproken voelen. “Daarin ligt ook een opgave voor de gemeente. We zullen aan jong én oud ook aan de hand van voorbeelden moeten blijven tonen op welke manier je zelf, in kleine stappen, een bijdrage kunt leveren aan een betere wereld”, aldus Huntjens.

Veel plezier en enthousiasme

Tenslotte werden ‘maai-mij-nietjes’ gemaakt. Per school werd een uit hout gezaagd vergeet-mij-nietje versierd en voorzien van een bord met de tekst ‘maai me niet’. Deze worden mee naar school genomen om ze verder af te maken. Daarmee werd ook het gesprek hierover mee naar school genomen, naar de andere kinderen. Samen kiezen ze een mooie berm of plek uit om het maai-mij-nietje te plaatsen. Gezien de reacties van ouders keken de kinderen met veel plezier en enthousiasme terug op deze dag.

Bron/foto's gemeente Maasgouw
240621/HvL


Via Amsterdam Online

Reizen Laos