Lever jouw taxussnoeisel in en help konkerpatiënten – vanaf 25 mei

15 mei 2021 –  De jaarlijkse inzamelactie van Stichting Taxus Taxi van taxussnoeisel gaat op 25 mei van start. De stijgende temperatuur in combinatie met de regenval zijn voor de taxushaag de ingrediënten voor groei en dat betekent dat de inzameling dit jaar start op dinsdag 25 mei. Taxussnoeisel aanmelden kon vanaf maandag 24 mei (2de Pinksterdag). De stof uit de taxusnaalden werd gebruikt bij bestrijding van borst,- maag,- slokdarm,- prostaat,- long,- eierstok en huidkonker.

img

Geneeskrachtige werking

Ook in 2021 is elke taxusdonatie van harte welkom. De kleine taxustwijgjes bevatten de belangrijke stof 10-dab. Van deze stof werd het medicijn Taxol gemaakt dat een konker remmende werking had. Door je taxushaag te snoeien tijdens de inzamelperiode kun je op een gemakkelijke manier bijdragen aan de strijd tegen konker. Jouw bijdrage is zéér welkom!

Taxussnoeisel kosteloos ophalen

Bij een hoeveelheid van minimaal één kruiwagen vol komt de stichting Taxus Taxi het taxussnoeisel kosteloos voor de deur ophalen. Hier kun je jouw snoeisel aanmelden. Ook kleinere hoeveelheden zijn van harte welkom. Hiervoor kun je terecht bij een inzamelpunt bij jou in de buurt.

Kwaliteit staat voorop

Om zoveel mogelijk werkzame stoffen uit het taxussnoeisel te kunnen halen, is het heel belangrijk om te letten op de kwaliteit. Daar kun jij zelf in bijdragen! Zo is de stof Taxol met name aanwezig in de jonge scheuten van de haag (eenjarig snoeisel). Hele struiken of oude takken van een haag zijn bruikbaar. Alle knipvoorwaarden en instructievideo’s vind je hier . 

Gratis materialen

Om de inzameling zo gemakkelijk mogelijk te maken kun je op de uitgiftepunten (bij o.a. Boerenbond en Welkoop) gratis tassen en zeilen ophalen. Ook mag het snoeisel op een hoop op de stoep worden gelegd en gebruik worden gemaakt van eigen materialen. Denk ook hierbij aan de kuil in het midden van het snoeisel. 

Taxussnoeisel als medicijn

Al in 1963 ontdekten wetenschappers van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten dat verschillende taxussoorten anti-tumoractiviteiten vertonen. Het duurde hierna nog een aantal jaren voor men de exacte werking van de stof paclitaxel in kaart had gebracht. Uiteindelijk stelde men vast dat paclitaxel zich richt op de delende cellen van een tumor en daardoor de deling van cellen tegengaat. Het geneesmiddel tegen konker met de werkzame stof paclitaxel kreeg de commerciële naam Taxol en werd met succes in de medische wereld geïntroduceerd. Tegenwoordig is Taxol het hoofdbestanddeel van de chemotherapie. De stof uit de taxusnaalden werd gebruikt bij bestrijding van borst,- maag,- slokdarm,- prostaat,- long,- eierstok en huidkonker.

Foto: DeltaLimburg.nl

150521/HvL


Via Amsterdam Online

Reizen Laos