Maquette Maascentrale PLEM verhuisd naar Leudal Museum

Haelen – 22 juni 2021 – Met vereende krachten werd de maquette van de Maascentrale PLEM afgelopen week uit het voormalig hoofdkontoor op Bedrijvenpark Zevenellen gehaald. Een spectaculaire en precaire operatie. De maquette van de voormalige elektriciteitscentrale is verhuisd naar het Leudal Museum in het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen. Geïnteresseerden kunnen de maquette daar al bezichtigen. De Maascentrale markeerde het industriële begin van het huidige Bedrijvenpark Zevenellen.

img

Het voormalig hoofdkontoor op het in ontwikkeling zijnde Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen werd binnenkort gesloopt. Daarmee ontstond voor Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg, eigenaar van het gebouw en de maquette, de vraag  ‘Wat te doen met de aanwezige maquette van de Maascentrale van de Provinciale Limburgse Elektriciteit Maatschappij (beter bekend als de PLEM)? Tijdens een eerdere historische filmavond over de bouw en sloop van de Maascentrale, met dank aan de Studiegroep Leudal (werkgroep Heemkunde), bleek al dat de maquette enthousiaste herinneringen terugbracht.

‘Herkenbaar voor veel mensen in de regio’

John Giesen, gebiedsontwikkelaar Zevenellen: “Daarmee ontstond vanuit OML het idee om de maquette aan de werkgroep Heemkunde van Studiegroep Leudal te schenken. Zij wisten direct een mooie plek: in het Leudal Museum in het Bezoekerscentrum Leudal.”

Jan Hocks, werkgroep Heemkunde van de Studiegroep Leudal: “De Studiegroep Leudal, eigenaar van het museum, had de ontwikkelingen van de PLEM altijd nauwlettend gevolgd. De Maascentrale is zo herkenbaar voor veel mensen in de regio, dat we de maquette graag een plek geven in het museum.”

Spannende verhuizing

Jan Hocks: “De maquette van de Maascentrale is zo groot dat we deze niet via de trappenhal of lift konden verhuizen. Uiteindelijk hebben we de maquette via een van de kontelramen met hulp van een shovel met uitschuifbare arm, met dank aan Bloem Group, uit het gebouw kunnen halen.”

Aansluitend is de maquette direct naar het Leudal Museum gebracht, waar deze al te bezichtigen is. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Maascentrale begin tijdperk

Veel voormalige en huidige inwoners van Buggenum, Haelen en omgeving (de 70-ers van vandaag)  maakten begin jaren vijftig de bouw van de Maascentrale van de Provinciale Limburgse Elektriciteit Maatschappij (beter bekend als de PLEM) mee. En de daarmee gepaard gaande maatschappelijke ontwikkelingen van de omliggende dorpen Buggenum, Haelen en Horn. Voor deze contreien ook een belangrijke economische ontwikkeling.  De Maascentrale is tussen 2005 en 2009 gesloopt. Nieuwe ontwikkelingen zijn momenteel volop in voorbereiding op het tegenwoordig geheten Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark  Zevenellen.  

Foto's OML/FB Bezoekerscentrum Leudal
220621/HvL


Via Amsterdam Online

Reizen Laos