Nieuw model Nederlandse identiteitskaart per 2 augustus 2021

1 juli 2021 – Op 2 augustus werd een nieuw model geïntroduceerd van de Nederlandse identiteitskaart met een aantal nieuwe uiterlijke kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en het BSN in een QR-code op de achterzijde van de kaart. Vanaf donderdag 29 juli 12.00 uur tot en met zondag 1 augustus kunnen geen (spoed)paspoorten en identiteitskaarten worden aangevraagd.

img

Het nieuw vormgegeven model voldoet aan de eisen van de Europese verordening 2019/1157 en aan de toezeggingen aan de Tweede Kamer. 

Wijzigingen identiteitskaart

De nieuw vormgegeven Nederlandse identiteitskaart bevat:

  • een EU-vlag met de letters NL;
  • een nieuw Kinegram;
  • twee vingerafdrukken van de kaarthouder in de chip;
  • het burgerservicenummer (BSN) in een QR-code op de achterzijde van de kaart (het BSN werd verwijderd uit de chip en Machine Readable Zone).

Tijdens overgangsweekend 

Voor de overgang naar het nieuwe model van de identiteitskaart werd de productie van zowel identiteitskaarten als paspoorten tijdelijk stilgelegd.

Daarom kunnen vanaf donderdag 29 juli 12.00 uur tot en met zondag 1 augustus geen (spoed)paspoorten en identiteitskaarten worden aangevraagd bij een gemeentebalie, een Nederlandse ambassade, consulaat, een kontoor van een externe dienstverlener of de diplomatieke balie. Dit geldt ook voor de Schipholbalie niet-ingezetenen of een grensgemeente in Nederland.

Alleen de Koninklijke Marechaussee kon tijdens het overgangsweekend een noodpaspoort afgeven.

Een burger die niet rijbevoegd is, kon gedurende het overgangsweekend helaas geen geldig identiteitsmiddel (WID) aanvragen.

010721/HvL


Via Amsterdam Online

Reizen Laos