Onthulling levensgroot standbeeld Pierre Cnoops in Maasbracht op 11 november

Maasbracht – 28 oktober 2021 – Op donderdag 11 november onthult oud-gouverneur Theo Bovens in Maasbracht het levensgroot standbeeld van de bekende overleden buuttereedner Pierre Cnoops. Het bronzen beeld van de oud-inwoner van Maasbracht krijgt een prominente plaats aan de Havenstraat. Theo Bovens had als doctor humoris causa zitting op de “Pierre Cnoops leerstoel” aan de Narren Universiteit Limburg (NUL). De onthullingsceremonie is een productie van Carnavalsvereniging Onger ’t Viaduct.

img

De oprichting van het gedenkbeeld, naar een ontwerp van de Roermondse kunstenaar Dolf Wong, is een initiatief van een lokaal comité, bestondende uit vrienden en bewonderaars van Pierre. De voorbereiding en productie namen in totaal anderhalf jaar in beslag. Zowel de weduwe van de kunstenaar als de naaste familie van Pierre Cnoops werden bij de totstandkoming van het beeld betrokken. De Gemeente Maasbracht had vanaf het begin steun verleend aan het initiatief en draagt zorg voor het beheer.

Geadopteerd

Carnavalsvereniging Onger ‘t Viaduct uit Maasbracht en Brachterbeek, thuisbasis van Pierre Cnoops, had zich met volle overgave bereid getoond het kunstwerk te adopteren. Dit, aldus de vereniging, om “de gedachte aan Pierre, evenals de humor en satire binnen de vastelaovend levend te houden”. Onger ’t Viaduct zal niet alleen waken over het welzijn van het kunstwerk, maar het standbeeld ook centraal stellen bij allerlei activiteiten. Het gedenkbeeld zal nog worden voorzien van een QR-code, waarmee bezoekers via hun mobieltje geluids- en beeldfragmenten van Pierre’s optredens kunnen oproepen. Alle live-fragmenten worden beschikbaar gesteld door provinciale omroep L1.

Onthulling

Voor de feestelijke onthulling had CV Onger ‘t Viaduct samenwerking gezocht met de regionale en lokale carnavalswereld. De onthullingsceremonie vindt vanaf 10.30 uur plaats als onderdeel van een gevarieerd programma en is alleen toegankelijk voor genodigden. Uiteraard kon het beeld in de middaguren door iedereen worden bezichtigd. DeltaLimburg.nl is erbij en maakt een uitgebreide videoreportage!

Foto Karel Bingen (de oorspronkelijke bronzen miniatuur van het beeld ‘De Jaeger)  
281021/HvL


Via Amsterdam Online