Ontmoet Özcan Akyol, beter bekend als Eus, in Ell

Ell – 17 september 2021 – Op 19 oktober komt Özcan Akyol, beter bekend als Eus, naar gemeenschapshuis Ellenhof in Ell. De schrijver, columnist en programmamaker vertelt over zijn werk en gaat in op vragen uit het publiek. Ook signeert hij boeken. Hij staat bekend om zijn nuchtere analyses en directe taal. Zijn boeken geven een pakkend beeld van de hedendaagse cultuur en samenleving. Hij is een stoere, oprechte schrijver en zijn boeken worden ook door jongeren graag gelezen. Het belooft een intrigerende avond te worden.

img

Zijn boeken

Schrijver en columnist Özcan Akyol debuteerde in 2012 met de semi-autobiografisch schelmenroman Eus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de ‘onderklasse’ van Deventer, een milieu waaraan hij zich probeert te ontworstelen. Van Eus werden binnen een week 10.000 exemplaren verkocht en al snel volgde de verkoop van de filmrechten. 

Begin 2016 verscheen zijn tweede roman Turis of Toerist. In dit boek gaat de hoofdpersoon op zoek naar het vermeende dubbelleven van zijn vader om het huwelijk van zijn ouders op te breken. Turis kent net als Eus autobiografische elementen. Het boek betekende de definitieve doorbraak van de auteur in de literaire wereld. Want ook Turis stond wekenlang in de bestsellerlijsten en kreeg veel lof. 

In 2020 schreef Özcan Akyol het pamfletische Boekenweekessay Generaal zonder leger. Het boek zorgde voor een enorme rel, omdat het misstanden in de literaire wereld aan de kaak stelde, in de breedste zin van het woord. Een aantal boekhandelaren wilde het boek zelfs uit de handel laten halen. 

Over Özcan Akyol

Naast schrijver is Akyol columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, VARAgids en Helden. Eus, zoals hij in de volksmond werd genoemd, is ook bekend vanwege zijn bloemlezing van het werk van Levi Weemoedt. Deze selectie werd een ongekende bestseller in Nederland. 

Akyol is ook televisiepresentator (De Neven van Eus, De Geknipte Gast, Sterren op het Doek) en hij had een eigen radioprogramma op NPO Radio1 (Onze man in Deventer). 

Praktische informatie

wanneer – dinsdag 19 oktober 2021, van 20.00 tot 22.00 uur 

waar – Gemeenschapshuis Ellenhof in Ell, Scheijmansplein 18

toegang – bibliotheekleden Bibliocenter € 12,50 / niet-leden € 17,50 ( inclusief 1 consumptie)

aanmelden – dat kon via deze webpagina van Bibliocenter

Foto's Leon van Lier/Bob Bronshoff 
170921/HvL


Via Amsterdam Online