Op weg naar eigen expositieruimte voor erfgoed gemeente Heel

Heel – 25 juli 2021 – Het dorp Heel had een rijk verleden en dat wil Heemkring Heel graag laten zien aan inwoners en toeristen met een eigen expositieruimte voor het erfgoed van de voormalige gemeente Heel. Het oude gemeentehuis in Heel krijgt een nieuwe bestemming (zorgcomplex Catualiumhof) en afgelopen week had Heemkring Heel de voorwerpen – onder andere ambtskettingen, stempels, foto’s en documenten – uit het gebouw gehaald. Ze worden veilig opgeslagen, totdat een expositieruimte beschikbaar komt. 

“We willen dat erfgoed bij elkaar houden en voorkomen dat het verspreid raakt of verdwijnt uit Heel”, zegt Wim Coolen, voorzitter van Heemkring Heel. Daarom had hij contact gezocht met de gemeente Maasgouw om dat erfgoed veilig te stellen.
 
Heemkring Heel had nu het initiatief genomen om een expositieruimte in te richten. De collectie uit het gemeentehuis zou daar een plek moeten krijgen. Ook kon daar, aan de hand van foto’s en voorwerpen, het verhaal van de kloosters, de ontgrindingen en het bijzonder Romeins verleden worden verteld en getoond.

De gemeente wil het erfgoedtoerisme in Maasgouw bevorderen en Heemkring Heel hoopt daarom op steun van de gemeente bij het zoeken naar een geschikte plek in het centrum van Heel.

“In een dorp met zo’n rijk verleden verdient het erfgoed een eigen historisch expositieruimte”, aldus Coolen.

Foto en reportage Pieter Cornelissen
250721/HvL


Via Amsterdam Online