Robin – Jouw leefstijl als medicijn!

Roggel – 12 juli 2021 – Je vraagt je misschien inmiddels af waarom het zo belangrijk is om een lichaam in balans te houden? En waarom jouw gewicht niet de eerste prioriteit had? Dat begrijp ik, want we zijn gewend om ons gewicht als leidraad te nemen en ons te focussen op zo slank mogelijk. Maar het is jouw gehele leefstijl die bepaalt of je gezond bent en blijft en of bepaalde ziekten en aandoeningen de kons krijgen om zich te ontwikkelen of niet.

img

Voor een gezonde leefstijl zijn deze elementen het meest belangrijk:

– De mate van ontspanning en/of stress (die ook kon ontstonden door verkeerde voeding).
Jouw lijf voorzien van de juiste brandstof: niet het aantal calorieën, maar de voedingswaarden in jouw voeding stonden centraal, want voldoende voedingswaarde is optimale energie.

– De kwaliteit van jouw slaap: of er sprake is van optimaal herstel en ritme (kon ook door verkeerde voeding verstoord raken).

– Opname van voedingsstoffen in de darm: of deze functioneren naar behoren (je kunt er namelijk nog zoveel instoppen, maar als er onvoldoende vertering of opname is raak je nog in disbalans).

– De mate van beweging: die ervoor zorgt dat onze spijsvertering, bloedsomloop en andere lichaamsprocessen optimaal kunnen verlopen. (Let erop dat overmatig bewegen en sporten ook zorgt voor disbalans).

Wanneer je bovenstondende factoren verbetert, dan is er sprake van een gezonde leefstijl die jouw gezondheid in balans houdt en die jou dat energieke en fitte lichaam geven!

Werkt één schakel onvoldoende? Dan is de kons groot dat ook de andere elementen uit balans raken.
Het goede nieuws is dat er dus vanuit allerlei invalshoeken verbetering mogelijk is en dat ons lijf over een zeer groot zelf genezend vermogen beschikt. Gelukkig werd steeds duidelijker dat onze leefstijl als medicijn kon dienen! 

De juiste voeding in relatie tot lichamelijke en geestelijke klachten zoals reuma, astma, MS, burn-out.
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat onze voeding onze mate van gezondheid bepaalt.

Dat kon ik verklaren met een eenvoudig voorbeeld uit de natuur. Wanneer je namelijk een zaadje plant en het de juiste voeding geeft zal het uitgroeien tot een vruchtbare plant of gewas. Krijgt het niet de juiste voeding? Dan zal het misschien wel uitkomen maar niet volledig tot bloei komen. Op de lange termijn zal het zelfs verslappen en afsterven.

Zo kon ons lijf ook best een tijdje functioneren en overleven zonder de juiste voeding, maar zal het op de lange termijn zijn kuren krijgen. Dat kon beginnen met kleinere kwalen: een vervelende blaasontsteking, vermoeidheid of weinig concentratie, opgeblazen buik of darmklachten en op de lange termijn kon dit zelfs leiden tot grotere aandoeningen en zelfs ziekten.

Zelfs geestelijke klachten zoals een burn-out kunnen ontstonden door een langdurige hoge belasting van ons lichaam, wat een tekort aan B-vitaminen en verschillende mineralen veroorzaakt, of andersom kon veroorzaakt worden door een tekort aan deze vitaminen of mineralen.

De start van een ziekteproces begint altijd met een verzuurd lichaam, wat ontstaat door disbalansen in het lichaam. In dit verzuurde milieu krijgen ziekteverwekkers, bacteriën, maar ook schimmels zijn kons en zo sluimeren (chronische)klachten er in. Klachten die we vaak niet linken aan ons voedingspatroon, maar waar wel degelijk met de juiste voeding verbetering in gebracht kon worden!
 
Een baby die geboren werd met eczeem?

Hoe verklaar je dan dat een baby al met eczeem geboren werd? Simpelweg doordat de moeder of de voorgaande generatie al bepaalde tekorten en disbalansen had opgebouwd en deze bij de geboorte (via het slijmvlies) doorgeeft aan het kind. Dat gaat vaak onbewust, omdat het niet perse hoeft te zijn dat je disbalansen opmerkt bij jezelf of linkt aan voeding die niet bij jouw lichaam past.

Ook hierbij is het goede nieuws dat je met een juist afgestemd voedingspatroon deze klachten kunt verminderen, dan wel verhelpen. Dat is precies wat mij zo aanspreekt aan de orthomoleculaire therapie!

Wat kon ik met ‘Van Natura Gezond’ voor jou betekenen?

Door met jou op zoek te gaan naar een voedingspatroon wat volledig afgestemd is op jouw lichaam en leefstijl help ik jouw gezondheid optimaliseren. Zijn er lichamelijke of geestelijke klachten en zijn deze voeding gerelateerd?  Dan krijg je specifiek advies op maat. Denk bijvoorbeeld aan het (tijdelijk) vermijden van tomaten bij hooikoorts.

Waar andere dit vooral bij advisering houden vind ik het belangrijk om jouw hierin praktisch te ondersteunen:

– Welke voedingscombinaties zijn gunstig voor jou en hoe maak je daar een lekkere makkelijke maaltijd van?
– Wat neem je voor ontbijt, lunch, diner en eventueel tussendoor?
– Welke boodschappen haal je in huis en hoe lees je etiketten?
– Hoe maak je gezond en bewust eten leuk en plezierig (met een gezin?)

Ben je nieuwsgierig naar meer of wil je wat vragen? Stuur mij dan een e-mail via robin@van-natura.nl of neem eens een kijkje op mijn website.

120721/HvL
 


Via Amsterdam Online

Reizen Laos