Schrijver Ron Verhees – Kunst en Cultuurdag Maasgouw 2021

Heel – 1 oktober 2021 – Op zondag 14 november vindt in CC Don Bosco in Heel de Kunst en Cultuurdag Maasgouw plaats. Een van de aanwezige kunstenaars is dialectschrijver Ron Verhees (66) uit Linne. Ron Verhees publiceert al jaren, onder het pseudoniem The Flosser, zijn gedichten, gedachten, songteksten, columns, raps en verzen via zijn FB-pagina. Meestal in Limburgs dialect, zijn moedertaal. Maak persoonlijk kennis met de schrijver voor een Meet en Read. 

img

Werkzaam in onderwijs gerelateerde functies ging zijn belangstelling altijd uit naar maatschappelijke zaken, in de breedste zin van het woord. Een leven lang mantelzorger hoorde daarbij en ook de dood keek hij een aantal keren in de ogen.

“Dit vormt de mens en maakt hem tot wat hij is.”

Creativiteit, m.n. in taal speelde altijd een rol. Van het schrijven van een klucht tot een afscheidsrede bij een overlijden. Problemen aanpakken is hem niet vreemd, maar vormen voor hem een uitdaging.

Bekend zijn zijn werkzaamheden bij de lokale omroep en de oprichting van de lokale omroep Studio Maasbracht, zijn werkzaamheden als bestuurslid van de Stichting Haert for Romania en de oprichting van de eerste en grootste Nederlandse kledingbank, Kledingbank Limburg, die hij 10 jaren als directeur bestuurde. In dezelfde periode was hij oprichter en directeur van de Koepel van Nationale Kledingbanken en het Kenniscentrum Kledingbanken, waar de meeste nieuwe initiatieven gratis hun kennis konden halen.

Het leven werd echter ook gekenmerkt door bewogen periodes. De ziekte en het overlijden van zijn echtgenote, het overlijden van zijn ouders en de zorg voor zijn broer waren en zijn nog steeds bepalend. De beperkingen die zijn hartoperatie met zich meebrengen waren een goede leerschool om rustiger aan te gaan doen en meer te genieten van zijn gezin en kleindochter.

Het schrijven en verzamelen in bundels werd hem ingegeven door zijn vriend, drukker en uitvaartverzorger Har Schuren.

De stukken van de hand van de schrijver zijn niet links, niet rechts maar recht door zee. Puur, doordrenkt met emoties of hard van oordeel. De onderwerpen zijn zeer divers. Zijn geboorteplaats, bijzondere gebeurtenissen, de wonderen van de natuur, geboorte, ziekte, dood, politiek, maatschappelijke situaties en de zwaksten in de samenleving zijn terugkerende onderwerpen. Vaak worden ook actuele onderwerpen ter discussie gesteld om de lezers aan het denken te zetten. Passiviteit in het leven is de schrijver vreemd, een gegeven dat zijn bewogen leven met zich meegebracht had.

In 2017 verscheen zijn eerste bundel, geïnspireerd door het verlies van zijn echtgenote, met als titel “Ein diamant blief altied sjtraole”.

In 2021 had deze eerste bundel inmiddels 12 vervolgbundels gehad, komt nummer 14 van de drukker en nadert nummer 15.

01. 2017  Ein Diamant blief altied sjtraole

02. 2017  Gedachte in Gedichte van eine Linnerjong

03. 2017  Opa moet Niks

04. 2018  Eine nuuje Sjtart

05. 2018  Op Waeg nao Later

06. 2019  Same Verder

07. 2019  Nuuj Jaor

08. 2019  De Tied löpt Door

09. 2019  Neet Zeen Neet Heure Geweun Gedoge

10. 2020  JUBILEUMBUNDEL Laeve, Laeze en Sjrieve in Moderstaal

11. 2020  Dialect en Nederlands in Sociale Isolatie

12. 2021  In de Herfst van ’t Leven

13. 2021  D’RAAN 2021

14. 2021  LAEVE langs MODER MAAS (binnenkort verkrijgbaar)

Tijdens de Kunst en Cultuurdag 2021 van de Stichting Kunst en Cultuur Maasgouw is de schrijver aanwezig voor een Meet en Read. Dit keer niet als mede – organisator maar uitsluitend als dialectschrijver. Een prima gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met de schrijver en zijn werk. Alle bundels zijn tijdens deze dag verkrijgbaar. Daarnaast zijn de bundels verkrijgbaar via Drukkerij Schuren Linnen en de schrijver. Kostprijs is verkoopprijs omdat de schrijver geen commerciële belangen had.

Praktische informatie

wanneer – zondag 14 november 2021, van 11.00 tot 17.00 uur

waar – CC Don Bosco, Monseigneur Savelbergweg 100 in Heel

entree – € 2 per persoon

DeltaLimburg.nl zal als mediapartner van de Kunst en Cultuurdag Maasgouw die dag ook aanwezig zijn en ruimschoots aandacht schenken aan dit bijzondere evenement. Ook in de periode voorafgaand aan 14 november houden we jullie op de hoogte van al het nieuws.

011021/HvL


Via Amsterdam Online