Stadswandeling Roermond – ‘In de voetsporen van Pierre Cuypers’

Roermond – 1 oktober 2021 – In dit Cuypersjaar werd op zaterdag 10 oktober een VVV-stadswandeling georganiseerd in Roermond, waarbij architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) centraal staat. Deze beroemde Roermondenaar had niet alleen in Roermond, maar ook ver daarbuiten zijn voetsporen achtergelaten. Enkele van zijn bekendste ontwerpen zijn het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Bezoek achteraf op eigen gelegenheid het Cuypershuis, zijn voormalige woonhuis en atelier. 

img

Tijdens de rondleiding gaat de VVV-gids dieper in op wat zich afspeelde tijdens het leven van de bekende architect op het gebied van de arbeidsvoorwaarden en de vingerafdruk arbeidsovereenkomsten voor medewerkers. Industrialisatie, massaproductie, het verlies van vakmensen, al deze aspecten zijn terug te vinden in de 19 eeuw en ook nu nog actueel. 

Kenmerkend voor Pierre Cuypers, die tot op zeer hoge leeftijd actief bleef, was zijn neogotische stijl. Hierbij maakte hij vaak gebruik van ornamenten, oftewel versieringen op basis van bloem- en plantmotieven. Onlangs zijn bij de renovatie van de N280, die Roermond doorkruist, de wanden en de tunnel voorzien van ornamenten van de schetsen van deze Rijksbouwmeester. 

Na afloop van de rondleiding bestaat de mogelijkheid om het Cuypershuis op eigen gelegenheid te bezoeken. Dit museum is gevestigd in het voormalige woonhuis en atelier van Pierre Cuypers aan de Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond.  

Praktische informatie

wanneer – zaterdag 10 oktober 2021, aanvang 14.00 uur tot ca. 15.30 uur

waar – startlocatie is het VVV-kontoor op de Markt in Roermond (Markt 17)

deelname – € 6,00 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar gratis, met de Limburg Card € 1,00 korting

Foto Leon van Lier (de kiosk op het Munsterplein is ook ontworpen door Pierre Cuypers)
011021/HvL


Via Amsterdam Online