Thorn Metronoom Fotowedstrijd – dit is de winnende foto

Thorn – 6 november 2021 – Eén dag eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was is de winnende foto bekendgemaakt van de fotowedstrijd waarin de Stichting Thorn Metronoom op zoek ging naar beelden van ‘het andere Thorn’. Een sfeervolle zwart-witfoto van het ‘monument voor de muziek’ is door de jury uitgeroepen tot de beste inzending van de fotowedstrijd. De foto is gemaakt door Peter Amkreutz. De tweede prijs is gewonnen door Jo Erens en de derde prijs door René Broens.

img

Juryvoorzitter Will Verheesen prijst het beeld in het juryverslag: “Het is niet zomaar een foto van dit monument; de kijker ziet maar een gedeelte en de rest werd getoond door de schaduw. De schaduw valt precies goed en dit is een prachtige manier om dit monument te tonen.”

De tweede prijs is gewonnen door Jo Erens. Zijn foto “is een vrolijke opname; bij de Maas gemaakt. Het zijn mensen die een duik hebben genomen en hun kleding hebben opgehangen aan het hek. Als je het hekwerk volgt kom je bij de zwemmers uit. Bij deze opname kon de kijker zijn/haar fantasie de vrije loop laten.”

Volgens voorzitter Verheesen had de jury lang moeten discussiëren om te bepalen welke van de twee foto’s uiteindelijk de hoofdprijs – een geldbedrag van € 150 – zou krijgen.

De derde prijs is gewonnen door René Broens. Hij maakte volgens de jury “een mooie sfeerfoto van een visser op de steiger bij de Maas in de vroege ochtend. De sfeer is bepalend in deze foto. De donkere omgeving met een mooie lichtinval achter de visser is erg fraai.”

In totaal stuurden 75 fotografen uit Nederland en België meerdere foto’s van het ‘andere Thorn’ in. Dat betekende dat de jury – naast Verheesen bestondende uit Ad Meeuwis, Niels Bots en Hans Sweegers – ruim driehonderd foto’s moest beoordelen.

Twee inzenders eindigden met meerdere foto’s in de top-10 maar vielen buiten de geldprijzen. Het gaat om Elly Hoogenboom die met maar liefst drie foto’s een plek bij de eerste tien wist te bemachtigen, en Gerrie Datema die met twee foto’s bij de beste tien eindigde.

Verder wisten Sarina Ooms en Thelma Hecker een plek in te top-10 te bemachtigen. Opmerkelijk is dat de winnaars van de eerste en tweede prijs allebei slechts één foto inzonden.

Het juryrapport vindt u hier.

De prijsuitreiking zou eigenlijk zondag 7 november plaatsvinden in ‘De Boerderij’, het voormalige atelier van kunstenaar Ad Maas aan de Trippaardstraat 5 in Thorn. De bijeenkomst werd vanwege de opnieuw stijgende coronacijfers afgeblazen.

Expositie tien best beoordeelde foto’s

De tien best beoordeelde foto’s zijn door jurylid en fotograaf Hans Sweegers op groot formaat afgedrukt en worden tentoongesteld. Deze expositie werd mede mogelijk gemaakt door de Fotobond Afdeling Limburg.  Bij de expositie worden de coronaregels uiteraard gerespecteerd. 

Praktische informatie expositie

wanneer – tot en met 12 december 2021, in de weekenden
 
waar – De Boerderij, het voormalige atelier van kunstenaar Ad Maas, Trippaardstraat 5 in Thorn
 
toegang – gratis

Foto Thorn Metronoom (winnende foto van Peter Amkreutz)
201021/HvL


Via Amsterdam Online