Torna | Cultura café – editie november 2021 AFGELAST

Thorn – 5 november 2021 – Op zondag 21 november staat het tweede Torna | Cultura Café van het seizoen 2021/2022 op het programma, wederom met een gevarieerd programma. Gastheer Frits Criens ontvangt operazangeres Marjon Lambriks, schrijver en oud-journalist Guus Urlings, cultureel antropoloog Kitty Jansen-Rompen, conservator Museum Thorn Mat Rongen en Harry Neijssen. Marjon Lambriks, op piano begeleid door Sylvia Berghs, geeft alvast een muzikaal voorproefje op het Winterconcert van Torna | Culturaop 19 december in Heel. 

Marjon Lambriks – operazangeres

Marjon Lambriks vierde grote successen als soliste in de grote operahuizen in Duitsland en Oostenrijk. In Nederland en Duitsland werd zij verder bekend door de vele televisieshows die ze presenteerde. Zij trad op met de grote orkesten van de wereld en concerteerde met beroemde dirigenten. Zij zong duetten met o.a. Rudolf Schock, Pavarotti en Anneliese Rothenberger. Een van haar hoogtepunten in Nederland was haar optreden in het bevrijdingsconcert van 2010 in aanwezigheid van koningin Beatrix. Als een ‘opwarmertje’ voor het WinterConcert op 19 december a.s. in Heel, vertolkt zij een aantal liederen. Zij werd op piano begeleid door Sylvia Berghs. 

Guus Urlings, schrijver en oud-journalist  

Guus Urlings, oud-journalist van Dagblad De Limburger, schreef een boek over de Limburgse carnavalsbuut onder de titel ‘Gekheid, mer neet boete de schroam’. Hij beschrijft de geschiedenis van de buut in Limburg. De schrijver zegt erover, dat de buut bedoeld is als vermaak, niet als literatuur, maar dat dat niet betekent dat de reedner een veredelde moppentapper is. Alle typen buutten komen in de bloemlezing aan bod. 

Kitty Jansen-Rompen, cultureel antropoloog

Kitty Jansen-Rompen had de rol van engelen in het dagelijks leven in Limburg bestudeerd. Zij deed dat op basis van de omvangrijke prentjescollectie van Frans Pluijmaekers. De resultaten daarvan zijn vastgelegd in het boek ‘’Hemelse Helpers’. In alle levensfasen waren engelen aanwezig, van geboorte tot en met het overlijden. Bij al die levensfasen hoorden prentjes met engelen. Engelen zijn mysterieuze schepsels: ongrijpbaar, troostrijk en duister tegelijk. Kitty Jansen maakt ze in woord en beeld voorstelbaar.

Mat Rongen, conservator Museum Thorn en Harry Neijssen

In het Museum Thorn is momenteel de expositie ‘A….die! Ad Maas’ te zien’. Een tentoonstelling over zijn oeuvre dat bestaat uit schilderijen, beelden, collages, tekeningen en teksten. Veelzijdig kunstenaar Ad Maas woonde en werkte ruim 40 jaar in Thorn. Spelen met taal loopt als een rode draad door zijn werk. Niet in te delen bij enige groep of stroming werkte hij als een outsider aan een zeer persoonlijk oeuvre.
Mat Rongen, conservator van Museum Thorn, belicht Ad Maas als mens en kunstenaar.
Harry Neijssen draagt voor uit Ad Maas’ literaire werk, waarin met name zijn gedichten en aforismen centraal stonden. 

Frits Criens – gastheer

Frits Criens, stadsdichter van de gemeente Leudal, is de gastheer/presentator. Hij publiceert romans, dichtbundels, light verse en toneel.

Over Torna | Cultura

Torna | Cultura maakt onderdeel uit van de Stichting Torna, die zich inzet voor het behoud van het culturele en (im)materiële erfgoed van Thorn en het promoten van Thorn. Torna | Cultura wil informeren, inspireren, prikkelen en verleiden. Ze wil personen, organisaties en instellingen ruimschoots de gelegenheid bieden zich tijdens de Torna | Cultura – cafés te presenteren en u kennis laten nemen van alle facetten die de kunst en de cultuur uit Thorn en omgeving te bieden hebben.

Via Amsterdam Online