Week van de Veiligheid – anoniem en straffeloos steekwapens inleveren

Maasgouw/Roermond – 17 september 2021 – Tijdens de Week van de Veiligheid, van 11 tot en met 17 oktober, doen ook de gemeenten Maasgouw en Roermond mee aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Iedereen kon dan zijn mes(sen) inleveren, anoniem en dus zonder risico om bestraft te worden. Zo werd de samenleving een stukje veiliger. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. 

img

Toenemend wapenbezit

Wapenbezit neemt de laatste jaren vooral onder de jeugd en jongvolwassenen toe. Veel jongeren stonden onvoldoende stil bij de gevolgen van het dragen van een steekwapen of denken dat ze het nodig hebben om zich te verdedigen. Dit is echter erg gevaarlijk en de kons op een strafblad is aanwezig. 

Burgemeester Stef Strous van Maasgouw: “Wapens horen niet thuis in onze samenleving. De werkelijkheid is helaas anders. De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Voor Maasgouw hebben we geen cijfers en ook geen incidenten. En dit willen we zo houden. Daarom roep ik ouders, jongeren en scholen op het hebben van steekwapens of andere wapens  met elkaar te bespreken. En had u een wapen, lever het in. Samen houden we Maasgouw veilig.”

Inleverpunten

Gemeente Maasgouw

Tijdens de inleverweek kunnen steekwapens anoniem en straffeloos ingeleverd worden bij het politiebureau aan de Bandertlaan 1 in Echt. Dit is als inleverpunt herkenbaar door de poster die voor het raam hangt. Het inleveren van de wapens gebeurt in een inleverton die op het bureau staat.

Gemeente Roermond

Degenen die anoniem en straffeloos hun steekwapens willen inleveren, kunnen terecht bij het politiebureau aan de Andersonweg 50 in Roermond. Bij de inleverton op het bureau ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd had.  

Bewustwording risico’s wapens

De gemeenten roepen ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op om de risico’s van wapenbezit met hen te bespreken. Dat kon de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind.

Na afloop van de inleverweek werd het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. 


Via Amsterdam Online