Einde blaftax op Tholen

De gemeente Tholen schaft de hondenbelasting af. Dat had de gemeenteraad donderdag 8 juli unaniem besloten. De belasting die nu €180.000 oplevert werd in vier jaar afgebouwd.

Het initiatief komt van de SGP. Dat is opmerkelijk omdat die partij in het verleden tegen voorstellen stemde om de hondenbelasting af te schaffen. Fractievoorzitter Verloop van die partij zegt daarover: “De argumenten van vorige indieners van moties of amendementen waren louter en alleen om de hondenliefhebbers een voordeel te geven. Dat is prima maar dan er moet wel dekking voor zijn en dat was er niet.”

Verloop wijst erop dat het huishoudboekje van de gemeente inmiddels een beter beeld laat zien. Tholen kon financieel wat hebben. In 2025 had de gemeente een begrotingsoverschot van €185.000 en daarom vindt de raad het financieel verantwoord om de blaftax in vier etappes terug te brengen naar 0% in dat jaar.

In Zeeland heffen nu nog tien van de dertien gemeentes hondenbelasting. Reimerswaal, Goes en Schouwen-Duiveland laten de hondenbezitter fiscaal ongemoeid.

Via Omroep Tholen

Reizen Laos