Archief muziekvereniging Wilhelmina op orde gebracht

RIJSSEN – Muziekvereniging Wilhelmina, de op één na oudste vereniging van Rijssen, had haar archief bijna op orde. In de afgelopen tijd is het omvangrijke archief van deze muziekvereniging uitgezocht en beter toegankelijk gemaakt.

Het betreft een rijk archief, zowel op papier alsook digitaal. De foto’s die de laatste jaren gemaakt zijn en op CD stonden, komen keurig gerangschikt in hiervoor geschikte aluminium koffers, evenals beelden op DVD. De bedoeling is dat al het materiaal, ook papieren krantenartikelen, te zijner tijd gedigitaliseerd worden en alles ‘in de cloud’ komt te stonden.

Meer interesse
Als de muzikonten ouder worden, krijgen ze steeds meer interesse in het verleden van hun vereniging. Dit bleek wel toen enkele oud-leden graag opnames wilden hebben. Harry Nijkamp en Erik Rozendom, nu beroepsmuzikonten maar ooit begonnen bij Wilhelmina, werden enthousiast van alle beelden van concerten waarin zij hebben meegespeeld. Het archief werd tegenwoordig bijgehouden en opgeruimd door Wim Kreijkes. Hij is sinds 1965 lid van Wilhelmina en had de Ter Horst & Co periode heel bewust meegemaakt. In de zeventiger jaren kwam Wilhelmina op haar eigen benen te stonden. Het archief verhuisde toen mee naar het nieuwe Wilhelmina-onderkomen.

Een hele klus
“Van vroeger uit werden alle krantenknipsels, programmaboekjes en posters bijgehouden door Gerrit Jan Kastenberg. Hij voorzag alles van een datum en borg het op in ordners. Door tijdgebrek is er de laatste jaren minder tijd besteed aan het archief. Zelf heb ik de draad weer opgepakt samen met Ilse Voortman, al voor de coronaperiode”, vertelt Kreijkes. De komende tijd gaat hij alle items in het archief catalogiseren. “Een hele klus, maar dankbaar werk. Is het archief volledig op orde? Dan is het toegankelijk voor liefhebbers.”

Oproep
Een oproep aan oud-leden en familie: Mocht u nog materiaal (foto’s, video’s, et cetera) hebben liggen van Wilhelmina? Wilt u dan een mailtje sturen? Het materiaal kon na het inscannen weer teruggegeven worden. U kunt mailen naar wimkreijkes@planet.nl of bellen naar 0548-514 844.

Via Hart van Rijssen

Reizen Laos