Echtpaar Lingeman viert dat ze zestig jaar getrouwd zijn

RIJSSEN – Op dinsdag 29 juni hopen Jan Lingeman (84) en Ge Lingeman-Bril (85) hun zestigjarig huwelijk te vieren. Het vieren is nog kleinschalig. Burgemeester Arco Hofland mag vanwege de versoepelde coronaregels weer een bezoekje brengen. “Wij hebben een grote familie en het is jammer dat het nog niet anders kon. Normaliter zie je elkaar dan allemaal weer eens tegelijk, maar dat komt vast wel weer”, meent het echtpaar.

Jan en Ge hebben 7 kinderen, 22 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. Het is een muzikale familie. Zij komen allebei oorspronkelijk uit Dalfsen. Zij leerden elkaar kennen via het jeugdwerk binnen hun kerk. In deze Nederlands Gereformeerde kerk trouwden zij ook en zij hielden tevens hun trouwfeest in Dalfsen. “Daarvoor was het steeds heel slecht weer maar op die dag hadden we een stralend zonnetje en was het warm”, vertelt Ge.

Woningen
Zowel Jan als Ge zijn geboren en getogen op het platteland, net buiten Dalfsen. Beiden kwamen uit een vrij groot gezin dus zij waren wel wat gewend. Jan: “Ons eerste huisje had namelijk geen water- en gasaansluiting en geen elektriciteit. Gas en elektriciteit werden geleverd via een grote butagasfles en water haalden wij in melkbussen van een naburige boerderij. Maar we waren jong en we hebben ons ermee gered.” Na een jaar verhuisde het echtpaar naar Rijssen vanwege het werk van Jan. Jan lacht en zegt: “Wij verhuisden toen naar de begraafplaats Het Lentfert. Ja dat klinkt gek maar daar stond toen een klein huisje, tegen de rand van de Enterweg/Schapendijk. Op de destijds ‘nieuwe’ begraafplaats’ werden inmiddels al wel mensen begraven.” Ge vult aan: “Maar we zagen de graven alleen ’s winters in de verte als de bomen en struiken kaal waren.” Hier woonden zij een jaar en na nog een paar (grotere) woningen, hopen zij dit jaar te verhuizen naar De Noaberhof achter kerkelijk centrum Sion. “Onze gezondheid gaat wel wat achteruit, ik loop slecht dus dan is wat meer gerief wel fijn”, aldus Ge. Maar het echtpaar benadrukt dat zij momenteel veel steun hebben vanuit de thuiszorg.

Vrijwilligerswerk
Voor hun huwelijk werkte Ge bij een dokter in de huishouding en was hier eigenlijk ‘manusje van alles’. In de tijd daarna werd zij de spil in hun ‘traditionele’ gezin omdat Jan geregeld weg was voor zijn werk. Hij was aan- en verkoper onroerend goed bij de gemeente Rijssen. De jaren door is hij als vrijwilliger zeker honderd keer naar Roemenië geweest met een hulpgoederentransport en Ge deed onder andere vrijwilligerswerk in de kerk. Als hobby verzamelt Ge graag van alles over het Koningshuis en Jan is een verwoed postzegelverzamelaar.

Via Hart van Rijssen

Reizen Laos