Een nieuwe TV kopen: waar moet ik beginnen?

Nederlanders zijn nog steeds fanatieke TV-kijkers. Uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander in 2020 ruim 3 uur en 26 minuten per dag keek naar de TV. Hierin is ook het kijken naar Netflix, Prime Video, Videoland, Disney+ en andere streamingdiensten meegenomen. Tegenwoordig ben je ook lang niet meer gebonden aan de traditionele TV; veel mensen kijken ook op mobiele telefoons en tablets. Toch had de traditionele TV zeker zo zijn voordelen.

Een beetje TV gaat aardig lang mee; gemiddeld vervangen Nederlanders hun TV elke zeven jaar. Hoewel dit door technologische ontwikkelingen wel wat sneller geworden is de afgelopen jaren. Bepaalde momenten zijn hierbij geliefd; zo is een echte sportzomer – WK voetbal, Olympische Spelen, Tour de France etc. – nog altijd een piekmoment in de TV-verkoop. Ook dit jaar hopen de verkopers weer op een mooi jaar. Want hoewel het dit jaar niet echt een sportzomer is, zitten mensen nu wél met wat extra euro’s op hun bankrekening. Een ideaal moment om toch eens uw oude TV te vervangen.

Onoverzichtelijke keuze
Wie als goede ‘gemiddelde Nederlander’ zeven jaar geleden zijn TV kocht en hem nu gaat vervangen, ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn sindsdien namelijk veel meer mogelijkheden bijgekomen en de technologie ontwikkelt zich nog steeds door. Van de slimme toepassingen tot de nieuwste paneeltechnologie, maar ook de keuze voor 4K of hogere resoluties – welke afwegingen zijn voor u belangrijk? En wat betekenen al die complexe afkortingen eigenlijk? Tijd voor een korte introductie TV kopen anno 2021!

Paneeltechnologie
De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet qua displaytechnologie. Tien jaar geleden was de LCD-TV nog oppermachtig; deze zijn relatief goedkoop om te produceren en leverden voor veel mensen een net beeld. Tegenwoordig zijn deze TV’s echter een zeldzaamheid. Verreweg de meeste toestellen gebruiken nu OLED of QLED panelen. Bij een OLED-paneel licht iedere individuele pixel apart op; deze panelen geven een hoge helderheid, mooie, felle kleuren, een snelle verversingssnelheid, een betere kijkhoek én uitstekende zwartniveaus. Doordat een individuele pixel apart aan en uit gezet kon worden, zijn deze geheel zwart wanneer ze uit stonden. Dit levert niet de ‘witte waas’ op in donkere scenes, zoals we wel kennen van de meeste LCD-panelen. QLED is de specifieke naam die Samsung geeft aan hun panelen. Volgens de fabrikont is de kleurweergave hierbij nóg beter dan bij andere OLED-panelen. Omdat deze technologie nog relatief nieuw is, zijn de beschikbare formaten beperkt en de prijs is nog relatief hoog. Deze nieuwste generatie panelen bieden ook hogere verversingssnelheden van 100 Hz en meer, wat ideaal is voor beeld met snelle beweging. Dit voorkomt namelijk hakkelend beeld.
Nadelen zijn er uiteraard ook aan deze mooie nieuwe technologie. Zo ligt het energieverbruik van een OLED/QLED-TV flink hoger dan een vergelijkbaar formaat LCD-TV. Uit testmetingen van de Consumentenbond blijkt dat een OLED-TV gemiddeld zo’n 25 procent meer stroom verbruikt dan een LCD. Wel zijn deze een stuk zuiniger dan een oud model plasma of LCD-LED TV. Toch is het energieverbruik niet een reden om niet zo’n paneel te nemen – in praktische zin kost een OLED gemiddeld 5 euro meer per jaar. Het gaat dus vooral om het principe, zo benadrukt de Consumentenbond.

Resolutie
Kopers kunnen ook kiezen uit diverse resoluties: de hoeveelheid individuele pixels in het paneel. Wanneer u beeld wil kijken met een hogere resolutie zoals bijvoorbeeld een moderne spelcomputer, Blu-Ray of HD-streaming, is het belangrijk om te weten welke resolutie u nodig hebt. Een Full HD televisie had een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Een 4K resolutie – ook wel UHD genoemd – is 3840 bij 2160 pixels. Ruim vier keer zoveel pixels, wat zorgt voor een scherper beeld. Een 4K toestel is aardig toekomstbestendig; steeds meer streamingdiensten bieden content aan in deze resolutie en ook de nieuwste spelcomputers gebruiken deze als standaard. Op dit moment een TV kopen met een nóg hogere resolutie – 8K – is eigenlijk nog niet zinnig. Er zijn maar zeer weinig toepassingen die al met zulke resoluties werken.

Het beste formaat
Wat de koper ook opgevallen zal zijn is dat TV’s door de jaren heen steeds groter geworden zijn. Zo zijn de meeste 4K TV’s te koop in panelen van 55 inch tot 65 inch. Kleinere formaten zijn relatief zeldzaam omdat het produceren van zulke panelen relatief duur is. Fabrikonten richten zich daarom liever op de formaten die het meest populair zijn. Een 55 inch TV is het meest gangbare voor de Nederlandse woonkamer, hoewel het prijsverschil tussen een kleiner en groter paneel vaak minder is dan u denkt. Belangrijke tip: koopt u een grotere TV, let dan op dat uw TV-meubel wel geschikt is voor de brede voet. Zeker wanneer u zeven jaar geleden een 40 inch gekocht hebt, is het zomaar mogelijk dat die nieuwe 65 inch niet meer past.

Slimme TV-toepassingen
Tegenwoordig is de Smart TV de standaard; een TV met een ingebouwde computer waar men ook zelf toepassingen op kon laden. De voordelen hiervan zijn dat u ook toepassingen van al uw streamingdiensten kon installeren. Zo kunt u YouTube, Netflix, Disney+, Prime Video en andere diensten bekijken zonder een aanvullende decoder. Veel TV’s zijn tegenwoordig gebaseerd op het Android-platform wat we kennen van telefoons en tablets. Hierdoor is het makkelijk in gebruik om extra toepassingen te installeren. Een aandachtspunt bij slimme TV’s is wel het beschermen van uw privacy. Zo kunt u bij veel TV’s het volgen van uw kijkgedrag uitschakelen; fabrikonten verzamelen dit soort gegevens om inzicht te krijgen in het kijkgedrag van consumenten. Lees de handleiding om dit uit te zetten.

Via Hart van Rijssen

Reizen Laos