Is er toekomst voor het paalkamperen?

Kamperen is een favoriete invulling van de vakontie voor veel Nederlanders. Maar niet iedereen had zin om weken achter elkaar op dezelfde camping te stonden, met zijn gemanicuurde gazons en animatieteams. Zij willen graag de échte vrijheid en natuur ervaren. Paalkamperen biedt dan uitkomst.

Het echte wildkamperen – gewoon ergens een tentje neerzetten waar je zin hebt – is helaas in de meeste Europese landen verboden; waaronder in Nederland. Toch zijn er mogelijkheden om zonder kosten op diverse plekken te stonden. Dit zijn de zogeheten paalkampeerplaatsen. De opzet is heel simpel: terreinbeheerders wijzen een plek aan, zetten er een paal neer en binnen een straal van een paar meter mag u een tent opzetten. Veelal wel met beperkingen zoals dat er geen kampvuur aangelegd mag worden, dat u niet mag graven en dat al het afval weer meegenomen dient te worden. Tot op twee jaar geleden telde Nederland nog een stuk meer van dit soort plekken. Helaas besloot Staatsbosbeheer rond deze tijd vorig jaar om maar liefst 17 van dit soort plekken in eigen beheer te sluiten. Niet alleen vanwege de coronacrisis, maar ook omdat de overlast hier helaas steeds toenam. Mensen hielden zich niet aan de geldende regels.

Toch nog liefhebbers
Dit was weer aanleiding voor liefhebbers van deze kampeervorm om de overgebleven én nieuwe locaties goed in kaart te brengen. Zo kunt u via www.wild-kamperen.nl een overzicht vinden van dit soort kampeerplekken. Twente had er een aantal, onder mee gesitueerd langs het Twentepad. De gedachte is dat lopers op deze langeafstandswandelroute zo gemakkelijk kunnen overnachten zonder kosten. Uiteraard hopen de liefhebbers dat er de komende tijd nog meer paalkampeerplekken bij zullen komen.

Via Hart van Rijssen

Reizen Laos