IVN blij verrast met Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2021

RIJSSEN/HELLENDOORN – IVN is dit jaar dé grote winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Maandag werd IVN-directeur Jelle de Jong verrast met de prijs door Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

IVN zet zich in voor naduureducatie in de breedste zin. Jong en oud laten zij met leuke activiteiten kennismaken met de natuur. De organisatie telt zo’n 26.000 leden en 161 vrijwilligersafdelingen. Zo zijn in onze regio de IVN afdeling Rijssen-Enter en IVN afdeling Hellendoorn actief.

Mooie prijs
Aan de Cultuurfonds Prijs is een bedrag verbonden van 150.000 euro. De prijs zal op 16 november tijdens een feestelijke ceremonie worden uitgereikt. Het IVN is een mooie en terechte winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs volgens de jury. IVN brengt jaarlijks duizenden mensen in contact met de natuur. Daarbij schenken ze in het bijzonder aandacht aan groepen voor wie contact met de natuur niet vanzelfsprekend is. Ook organiseren ze publieksactiviteiten die de belangstelling voor natuur stimuleren. IVN spant zich al jaren in om jong en oud te informeren maar bovenal te enthousiasmeren voor de natuur.

Onmisbare steun
De adviescommissie Natuur van het Cultuurfonds licht de keuze voor IVN als volgt toe. “Als de afgelopen tijd iets duidelijk geworden is, dan is het wel hoe belangrijk natuur voor ons is. Want voor veel mensen was een wandeling door het bos of de duinen, langs het strand of door de polder, het enige uitje dat er nog was. Voor veel mensen biedt een groene leefomgeving troost, rust, inspiratie en gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die ziek zijn, sneller herstellen als ze regelmatig in een groene omgeving zijn. Het IVN speelt een enorm belangrijke rol hierbij. Alles bij elkaar gaat het om vele duizenden mensen, die tevens een onmisbare steun voor organisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale Landschappen zijn. En vooral: een onmisbare steun voor onze natuur zelf.”

Fonds op naam
Met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs krijgt IVN Natuureducatie, behalve een zelf te besteden bedrag van 75.000 euro, een eigen CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro. De doelstelling of bestemming van dit fonds werd door het Cultuurfonds in samenwerking met IVN ingekleurd. Deze oeuvreprijs is een beloning voor bijzondere en langdurige inzet voor cultuur of natuur. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs werd sinds 2010 uitgereikt, elk jaar in een ander werkgebied. Zo ging de prijs in 2020 naar ISH Dance Collective en in 2019 naar vereniging De Hollandsche Molen. Wie meer wil weten over het Prins Bernhard Cultuurfonds en de toekenningen kon kijken op: www.cultuurfonds.nl.

Via Hart van Rijssen

Reizen Laos