Vol aan de bak bij Adventure Race Holland

RIJSSEN – Non-stop sporten, 440 km in 55 uur. Daar gaat het om bij De Adventure Race Holland. Sportman Arjen van der Berg uit Rijssen organiseert deze in maart 2022. “Het is een multi disciplinair meerdaags avontuur waarbij mixteams van vier personen samen alle etappes moeten volbrengen”, aldus Arjen.

Sinds 2009 is Arjen actief in het adventure racen en had inmiddels al heel veel nationale en internationale races op zijn naam stonden. Wat drijft hem daartoe? “Buiten sporten is geweldig, samen, op eigen kracht je weg zien te vinden langs de verschillende checkpoints, dan is er altijd de euforie wanneer je weer een high five kunt uitdelen aan je teamgenoten. Voordat een race begint, weet je ongeveer wat er komen gaat.”

Teamspirit
De organisatie had een roadmap gemaakt met globale indeling van de etappes en afstanden. De meeste races in Nederland duren zo’n 8 uur, af en toe een uitschieter naar 12 of 24 uur. Internationaal gezien duren de races vaak meerdere dagen. “Zelf ben ik al diverse malen in het buitenland geweest voor een meerdaagse race. ‘s Nachts de race vervolgen is erg bijzonder en vele uren wakker blijven had zeker invloed op de teamspirit. Dan is het de kunst om samen in energie te blijven, te blijven eten en vooral goed te blijven navigeren naar de vele checkpoints. Dat zijn veelal opvallende bomen in het landschap, uitzichttorens, bruggen, kasteel, ruïne of picknickbankje. Daar hangen oriënteer-knijpers waarmee het juiste vakje in het controlestrookje kon worden geperforeerd.”

Grensverleggend
Letterlijk grensverleggend bezig zijn. Dat hoopt Arjen met deze race ook te bieden aan de deelnemende teams. Inmiddels is de inschrijving vol, 25 teams. Honderd racers, grotendeels uit Nederland, België, Duitsland, Engeland en Amerika, komen in maart 2022 naar Zuidlaren om zich te melden in het Brinkhotel. “Veel Nederlandse teams hebben nog nooit zo lang geracet, nu is er de mogelijkheid om dat in eigen land te doen. Daar maken velen gebruik van.” De volgende ochtend vertrekken de racers in de bus naar de geheime startlocatie ergens in Nederland. Na het startschot moeten de teams zich per MTB, kono, sup, step of hardlopend hun weg zien te vinden via de kaarten die ze van de organisatie krijgen. GPS navigatie is ten strengste verboden. Onderweg zorgt de organisatie voor het vervoer van de fiets, kono, sup en step. “Een logistieke klus die gedaan werd door de medewerkers van de Adventure Race Holland. Alles draait om de racers. Onderweg zijn er de wisselpunten om te switchen van sportdiscipline waar de teams desgewenst een pauze kunnen inlassen.”

Planning en strategie
De finishdeadline ligt dus 55 uur na de start en 440 km verderop dan de geheime startlocatie. “In de nacht kon het koud zijn en iedereen moet alles wat er onderweg nodig is aan eten en drinken meenemen in de rugzak. Weliswaar ontvangen de teams een gearbox waar ze extra eten en drinken en kleding in kunnen doen, maar die komen ze tegen op maar een aantal plekken tijdens de race. Kortom: planning en strategie zijn een belangrijk onderdeel van de race.” Arjen kijkt enorm uit naar het startschot. “Voor die tijd moet er nog heel veel gebeuren door ons als organisatie en hebben de teams nog vele maanden de tijd om samen te trainen en zich goed voor te bereiden op dit unieke Nederlandse avontuur.” Meer info op www.adventureraceholland.com.

Via Hart van Rijssen

Reizen Laos