Vrijwilligers bij Mensingboerderij

RIJSSEN – Bij De Mensingboerderij aan de Keizersdijk in Rijssen biedt Stichting Philadelphia Zorg een dagbestedingsplek aan mensen met een verstandelijke beperking. Naast de vier vaste medewerkers zijn er bij De Mensingboerderij ook een aantal vrijwilligers actief. Gezamenlijk bieden zij hulp aan circa vijftien tot twintig cliënten. Drie vrijwilligers vertellen hun verhaal.

Freddy is al vier jaar vrijwilliger bij De Mensingboerderij en rijdt onder andere met de bus om cliënten vanuit Rijssen en regio op te halen en weer thuis te brengen. “Hij is een hele goede chauffeur hoor, ik zit graag bij hem in de bus”, oppert cliënt Ab. “In het begin moet je elkaar eerst beter leren kennen maar dat gaat heel snel. Je hebt gauw in de gaten of dit werk bij jou past. Daarnaast verricht ik hier allerlei hand-en-spandiensten, hetzij in de tuin, boodschapjes doen et cetera. We wisselen elkaar ook weleens af met bepaalde werkzaamheden. Bijvoorbeeld wanneer iemand anders vakontie had of ziek is, dat gaat eigenlijk vanzelf”, meent Freddy.

Vrijwilliger Janneke, die hier net als Freddy al zo’n vier jaar werkt, knikt instemmend. “Ik rijd ook weleens in de bus wanneer Freddy verhinderd is. Met z’n allen; de medewerkers, vrijwilligers en cliënten vormen we een leuk en fijn team en we delen lief en leed. Maar er is ook altijd plek voor privacy indien iemand dit wenst”, meent Janneke. Zij geeft aan dat zij graag met hout knutselt met de cliënten, bijvoorbeeld vogelhuisjes maken. 

Ellis is de nieuwkomer in het team en voelt zich hier vanaf de eerste dag al thuis. “Ik ben hier nu ongeveer drie maanden en het geeft een gevoel van verbondenheid. Ik ga ook een opleiding volgen betreft deze doelgroep. Het is een harmonieuze groep, de puzzelstukjes komen hier samen tot een mooie legpuzzel.” 

Corona

Ook voor de cliënten, medewerkers en alle vrijwilligers was de coronaperiode een lastige en nare tijd. “We hebben elkaar enorm gemist want we waren een poos gesloten. En probeer de cliënten maar eens duidelijk uit te leggen hoe het zit met de anderhalve meter, niet knuffelen en de mondkapjes”, aldus Janneke. Ze zijn allemaal blij hun werkzaamheden weer te kunnen verrichten en de cliënten zijn heel blij dat zij hier weer zijn en dat knuffelen weer mag. “Het is zo gezellig hier”, glundert Ab. De leuke dingen die hier gemaakt worden zoals artikelen van hout, schilderwerken et cetera worden verkocht zodat zij van de opbrengst weer materiaal kunnen aanschaffen of voor een dagje uit. Men hoopt dat de kerstmarkt dit jaar weer door kon gaan. Bij De Mensingboerderij kunnen ze altijd nog vrijwilligers gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Philadelphia Zorg. philadelphia.nl/locatie/mensingboerderij.

Tekst: Jenny ter Harmsel

Via Hart van Rijssen