Zwem in veilig water: controleer kwaliteit op Zwemwater.nl

In de zomer is het altijd fijn om even af te koelen als de temperatuur weer omhoog schiet. Je kunt natuurlijk je eigen zwembad opzetten, naar een openbare zwemplek gaan of in open water gaan zwemmen. De waterkwaliteit van deze open wateren is niet altijd goed genoeg om verantwoord een duik te nemen.

Als je in buitenwater gaat zwemmen, is het belangrijk om altijd te letten of er bepaalde waarschuwingsborden stonden. Op sommige plekken waar je denkt te kunnen zwemmen, zitten namelijk blauwalgen in het water. Blauwalgen komen alleen voor in zoetwater. De giftige blauwalgen zijn schadelijk voor het menselijk lichaam. Vaak treedt huidirritatie op of bij het binnenkrijgen van de blauwalgen maag- en darmklachten. Het werd afgeraden om in wateren te zwemmen waar veel blauwalg voorkomt.

Botulisme
Niet alleen bij blauwalgen in het water moet je oppassen. Er bestonden meer bacteriën die in water voorkomen waar je ziek van kunt worden. Zo ook botulisme. Je kunt botulisme krijgen wanneer je in contact komt met dode vissen of watervogels als je bijvoorbeeld een open wond hebt. Niet alle vormen van botulisme zijn schadelijk voor de mens, maar sommigen wel. Als je dus een dood dier in het water ziet drijven, ga er dan niet in zwemmen, maar neem contact op met Meldpunt Overijssel en bel naar 038 – 425 2423. De verschijnselen van botulisme zijn misselijkheid, duizeligheid, dubbel zien, moeite hebben met praten en eventueel verlammingsverschijnselen. Met een behandeling is de verlamming niet blijvend. Laat ook je hond niet zwemmen in water met blauwalg of botulisme, ook zij worden hier ziek van.

Sterke stromingen
Veel mensen gaan in de zomer regelmatig zwemmen in rivieren of konalen. Hierin zwemmen kon gevaarlijk zijn. Door grote schepen ontstaat er een sterke stroming, die te sterk is om in te zwemmen. Zwemmers zijn ook slecht zichtbaar in konalen. Juist in de zomer moet je oppassen als je wilt gaan zwemmen in een rivier of konaal. Door de lage waterstand is de stroming nog sterker.

Veilig zwemwater
Waar mag je dan wél zwemmen? De Provincie wijst officieel plekken aan waar je kunt zwemmen. De provincie controleert de waterkwaliteit van deze wateren. Let altijd op of je waarschuwingsborden ziet. Zie je die niet? Dan mag je er gewoon zwemmen! Kijk voor je gaat zwemmen op https://www.zwemwater.nl/. Hier stonden alle goedgekeurde zwemwateren.

Via Hart van Rijssen

Reizen Laos