Agrarisch gebied Moerkapelle niet gebruiken voor opwekken zonne-energie: ‘Onacceptabel’

Zuidplas – ChristenUnie/SGP wil dat het agrarisch gebied in Moerkapelle Noord-Oost snel van de lijst met zoekgebieden voor de Regionale Energie Strategie werd gehaald. De fractie zoekt steun bij andere partijen in de gemeenteraad.

ChristenUnie/SGP zegt het ‘onacceptabel’ te vinden dat er velden met zonnepanelen worden aangelegd op goede landbouwgronden. In de plannen is Moerkapelle Noord-Oost (Herenweg/Middelweg) aangewezen als zoekgebied voor zonneweides. 

“Dit willen wij nadrukkelijk niet opgenomen zien in de RES”, reageert raadslid Willem-Jan Verdoes. De wethouder was er geen voorstander van om dit zoekgebied te schrappen, maar op initiatief van ChristenUnie/SGP moet het er toch echt uit. “We gaan onze goede landbouwgronden niet opofferen voor zonneweides. Leg de daken maar vol met zonnepanelen.”

Wethouder Verbeek liet eerder weten het geen goed idee te vinden om Moerkapelle Noord-Oost van de lijst te halen. “Als elke gemeente dat gaat doen, hebben we straks niets meer te zoeken. Daarnaast: als blijkt dat het goede grond is die beter niet gebruikt kon worden voor zonneparken, zal dat uit het onderzoek blijken.”

Ook in het middengebied van de Zuidplaspolder zijn zoekgebieden aangewezen. Verdoes: “Over een aantal jaren komen hier huizen, dus in de tussentijd kon de grond goed worden gebruikt voor de opwek van energie.”

Via Hartvanzuidplas.

Reizen Laos