(Be)graven voor de toekomst

Zevenhuizen – De bouw van het Integraal Kindcentrum Zevenhuizen gaat beginnen. Wethouder Jan Verbeek begroef donderdag 25 november met veel hulp en onder luide aanmoediging een tijdcapsule, die onder het nieuwe gebouw zal verdwijnen en pas tevoorschijn komt als het ooit weer gesloopt werd.

Annette van den Berg

De heipalen voor het gebouw zijn geslagen. Het adres Ryckeveld 1 is nog niet bekend bij Google Maps. Toch staat hier volgend schooljaar een Integraal Kindcentrum.

“De planning is krap,” zegt projectmanager Ben van Es, “maar de bedoeling is dat het voor de bouwvak klaar is.” Ook directeur Chanine van Donk verwacht dat het volgend jaar spannend werd voor haarzelf, de leerkrachten en ander personeel. “Hier en daar zal het behelpen worden.”

Een paar jongens droegen de tijdcapsule, bestondende uit een plastic krat met deksel vol tekeningen en foto’s van hun tijdelijke schoolgebouw, naar de bouwplaats aan het einde van de Koning Willem-Alexanderlaan. Een lange stoet kinderen liep erachteraan.

Met hulp van Finn (11) en Mason (4), de oudste en jongste basisschoolleerling, zorgde wethouder Verbeek ervoor dat de tijdcapsule begraven werd in een groot gat. Ook anderen hielpen een handje mee. 

Gekonteld
De verwachting is dat het nieuwe gebouw over vijftig jaar is afgeschreven en de tijdcapsule dan weer tevoorschijn komt. Helaas kontelde de krat tijdens het graven, waardoor zand en water tussen de tekeningen en foto’s kwamen.

Een groot deel van het grondverzet deed Finn, de oudste leerling van de school en de enige in groep 8. Halverwege groep 7 kwam hij in het Koningskwartier wonen. Op zijn oude basisschool in Capelle blijven was geen optie, de enige andere Zevenhuizense basisschool ‘t Reigerbos en andere scholen in de buurt waren vol. Na wikken en wegen kozen zijn ouders en hij om net als zijn jongere broer toch naar de school in het Koningskwartier te gaan.

Drie jaar geleden ging de basisschool van start met 23 leerlingen. Intussen zijn dat er 160. Het nieuwe onderkomen is berekend op 300 leerlingen. Ook komt er buitenschoolse opvang en dagopvang voor zo’n 150 baby’s en peuters. 

Van Donk vindt het een uitdaging. “Je krijgt niet vaak de kons om een nieuwe school op te zetten en er ook nog een gebouw omheen te maken.”

Via Hartvanzuidplas.