Bewoners aan de Bosveen willen actie

Nieuwerkerk aan den IJssel – Een groepje bewoners van de Bosveen vraagt de gemeente zo snel mogelijk iets te doen aan de gevaarlijke situaties in hun straat. “Onze kinderen lopen gevaar.”

Erik van Leeuwen

Voor haar huis hebben Leontien Hirsch en haar man al een tijdje hulp van een Victor Veilig Pop. Bij gebrek aan verkeersremmende maatregelen waarschuwt het poppetje automobilisten voor de spelende kinderen. “Ik hou elke dag mijn hart vast”, zegt Hirsch. “Dat deed ik zestien jaar geleden al toen we hier net kwamen wonen en onze oudste kinderen klein waren, en dat herhaalt zich nu de jongste vijf is.” 

Jens, het ventje over wie het gaat, kreeg in maart de schrik van zijn leven. Tijdens het spelen liep hij de weg op en werd aangereden. “Het had veel erger kunnen aflopen, hij kwam er nu vanaf met schaafwonden, maar als moeder schrik je je rot.” 

Voor Hirsch was de maat echter ook vol. Ze lichtte de wijkagent in en mailde de gemeente. Ze wil dat er iets gebeurt waardoor spelende kinderen in de wijk geen gevaar lopen om geschept te worden door automobilisten.

De Bosveen is op het eerste gezicht een rustige eenrichtingsstraat. “Ik kon me voorstellen dat mensen dat denken, maar de werkelijkheid is anders”, reageert Hirsch. “De meeste auto’s die hier rijden zijn bestemmingsverkeer, maar er rijden ook busjes – er is een pakketpunt verderop – en andere automobilisten door de straat. Sommigen trekken zich er niets van aan dat het eenrichtingsverkeer is.”

Bij de lokale afdeling Veilig Verkeer Nederland vroeg en kreeg ze advies. “Die adviseerde om een actie te starten in de wijk. Om mensen bewust te maken van hun rijgedrag.” Daarnaast kreeg Hirsch een lasergun tot haar beschikking waarmee ze snelheid kon meten. “Je mag hier dertig. Wij hebben het gevoel dat veel automobilisten harder dan dat rijden. Stapvoets past veel beter bij de wijk. Hier loop je vanuit je tuin en erf meteen de weg op. Er is geen stoep.”

Hirsch vond de reactie van de gemeente maar lauwtjes. “Iemand had de situatie hier bekeken. Die vertelde dat het plaatsen van een verkeersdrempel niet zomaar mag vanwege de geluidsoverlast. Nou, volgens mij is veiligheid belangrijker dan een beetje geluid.”

Inmiddels had het bord bij de entree van de wijk, dat dertig als maximale snelheid aangeeft, een prominentere plek gekregen. Hirsch vindt dat niet genoeg, en wil zeker niet wachten tot 2023, als de wijk op de planning staat voor herstructurering. “De gemeente neemt een groot veiligheidsrisico.” 

Via Hartvanzuidplas.

Reizen Laos