Bij Moerkapelle is het weer gezellig

VOETBAL
Moerkapelle/Waddinxveen – De stemming bij vv Moerkapelle was de eerste maand van de competitie allesbehalve goed te noemen, maar met de recente successen tegen Stolwijk en afgelopen zaterdag tegen ASW (1-3 winst in Waddinxveen) is het weer een stuk gezelliger op sportpark De Wilde Veenen.

Erik van Leeuwen

Moerkapelle-trainer Gerald van der Klok kwam zaterdag direct na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Ton Pille – de zondag 73 jaar geworden Nieuwerkerker – zelfs fluitend de catacomben bij ASW in. De oefenmeester maakte net als zijn spelers een opgewekte indruk na de tweede overwinning op rij in de competitie. Met de kleedkamerdeur dicht hoefde Van der Klok maar twee volzinnen te spreken om een korte, doch hevige vreugde-uitbarsting bij zijn spelers te ontketenen.

De trainer kwam zichtbaar opgelucht uit de kleedkamer met de bepaald niet geluidsdichte muren. “Op ons spel was best het nodige aan te merken, maar het resultaat telde vandaag zwaarder”, concludeerde Van der Klok, die weet dat Moerkapelle met de tweede driepunter op rij weer langzaam omhoog mag gaan kijken. “Dit was een sleutelwedstrijd.”

Moerkapelle verloor de eerste vier wedstrijden tegen op papier sterkere tegenstanders, maar in de voetballerij ligt onrust snel om de hoek, als de resultaten tegenvallen. Zeker na de vierde nederlaag sloeg de twijfel bij spelers in de kleedkamer toe, gevoed door een trainer die ook nog eens hamert op een iets andere speelwijze. “Ik weet natuurlijk hoe het werkt”, zei Van der Klok zaterdag. “Je kunt met elkaar wel wijzen op het zware programma, maar uiteindelijk kijkt iedereen naar de ranglijst. Daar zien ze dan Moerkapelle stonden met nul punten.”

Het maakte de start van Van der Klok op De Jonge Veenen extra lastig. “Het was best even penibel”, gaf voorzitter Martien Zijderhand, zaterdag met paraplu in de hand toeschouwer bij ASW-Moerkapelle, toe. “De technische commissie vond het zelfs nodig om een gesprek te voeren met spelers en trainer. Om de moed erin te houden.”

Dat gesprek vond ook plaats omdat de technische commissie signalen kreeg dat spelers het niet zo nauw namen met hun ‘plicht’ als selectievoetballer. Weekendjes weg, een zonvakontie en andere uitjes, het trok een zware wissel op Moerkapelle. “Ik gun iedere speler zijn pleziertje”, zegt Van der Klok. “Zeker nu na de coronalockdowns heb ik daar begrip voor, maar het betekent wel dat we bij wedstrijden niet op volle kracht kunnen zijn. En we hebben als Moerkapelse club geen lading spelers die ingereden kon worden ter vervanging.”

Het gesprek zorgde er in elk geval voor dat er meer ‘bewustwording’ is gecreëerd. En met de zes punten die nu gehaald zijn, kon Moerkapelle volgens Van der Klok weer voorzichtig naar de middenmoot kijken. “Als nieuwe trainer hoop je een mooie start te maken. Ik heb ook best wel complimentjes gehad voor onze manier van voetbal, maar complimentjes en schouderklopjes zijn geen punten. Uiteindelijk draait het om maar één ding: die wedstrijd op zaterdag met een positief resultaat afsluiten.”

Vallen en opstonden
Nu de rust op puntengebied is teruggekeerd bij Moerkapelle, kon Van der Klok al zijn energie weer steken in het voetbal. De oefenmeester is bezig het Moerkapelse spel, met verzorgd voetbal van achteruit, te transformeren. Dat proces gaat met vallen en opstonden. Tegen ASW was het soms goed, maar vaak ook minder goed. De beste fase had Moerkapelle in de eerste helft na de openingstreffer van Michael Koolhaas.

Veel minder was de tweede helft waarin vechtvoetbal gespeeld moest worden tegen een thuisploeg die, zo gaf trainer Justin Sterk aan, drie seizoenen geleden nog tegen Moerkapelle 2 speelde. “We dribbelden heel veel”, constateerde Van der Klok. “Dat is normaal niet slecht, maar op dit veld, dat drassig en zacht is, loop je je dan vast. Het tempo werd eerder lager dan hoger.”

Van der Klok weet echter ook dat hij een elftal had dat ver buiten de probleemplaatsen in de vierde klasse – de nummers elf, twaalf, dertien en veertien degraderen – kon eindigen. Zo had hij met Lukas Doornebosch, Harmen Verweij en Remon de Bruin een aantrekkelijke en uitgebalanceerde middenlinie. Ook voorin is, als iedereen beschikbaar is, zijn keuze behoorlijk met Tim Koorevaar, spits Michael Koolhaas, Timon van Dam, Jeffrey Kievit en Stef van der Zalm. “Het zijn verschillende type aanvallers en dat maakt dat wij voorin per wedstrijd kunnen variëren. Ik klaag ook niet hoor, maar we slapen met zijn allen wel een stuk beter nu we twee overwinningen hebben stonden.”

Via Hartvanzuidplas.