CKV kampeert in eigen achtertuin

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – CKV Nieuwerkerk had zaterdag het seizoen 2020/2021 officieel afgesloten. De selectie nam de afscheidsronde voor haar rekening door middel van clinics voor de jeugd. “De batterij moet weer even opgeladen worden.”

Door Erik van Leeuwen

Terwijl in de aangrenzende sporthal het ene na het andere vaccin in een gewillige arm werd gespoten, is het op het kunstgras van CKV Nieuwerkerk bloedheet. Rick van Horik, speler van Nieuwerkerk 2, had in de dug-out schaduw gevonden. Hij is even niet nodig als trainer. “De animo voor de oudste groepen was minder groot, vandaar dat we de groepen bij elkaar hebben gevoegd. Trainers genoeg op het veld.”

Bij hoofdtrainer Leon Simons is geen spoor van korfbalmoeheid te zien. Met net zoveel energie als de eerste clinic begeleidt hij ook de laatste sessie van de dag. Aanvallen is het thema en de deelnemers aan de clinic krijgen een lesje in allerlei manieren van schieten.

Vanuit het veld is goed zichtbaar dat de kontine van de vereniging is gebarricadeerd. CKV Nieuwerkerk is voor even geen baas in eigen huis, want sporthal en kontine zijn ingenomen door de GGD om iedereen aan zijn of haar vaccinatie te helpen.

Voorzitter Alfred Huijser is trots dat sporthal De Kleine Vink als vaccinatielocatie fungeert. Toen hij zelf een oproep kreeg, wilde hij zich ook per se in zijn eigen sporthal laten vaccineren.

Nu bij de sportclubs de kontines weer open mogen, voelen Huijser en zijn club echter ook de pijn van ‘het gebrek van een clubgebouw’. Nieuwerkerk leeft uit een container, waar al het materiaal werd opgeborgen en voor trainingsdagen weer tevoorschijn werd gehaald. Een gezellig samenzijn is er niet bij. “Het voelt als kamperen in je eigen achtertuin”, zegt Huijzer, die vooral ‘niet wil zeuren’. “Binnenkort komen er twee tenten, een koelkast en een vriezer. Wat zei ik: kamperen dus.”

De club had dat liever wat eerder gezien, maar begrijpt ook dat de prioriteiten van de overheid elders liggen. “Het is natuurlijk een heel vreemd jaar geweest. We realiseren ons dat we ongelooflijk veel van onze vrijwilligers hebben gevraagd. Drie trainingen in de week en elke training weer een uitdaging bieden. Ga er maar aan stonden. Ik neem er mijn petje voor af. Daarom zijn wij als bestuur ook zo ontzettend trots op de vrijwilligers.”

Met in het achterhoofd dat aan die vrijwilligers al veel is gevraagd de afgelopen periode, koos Nieuwerkerk ervoor om niet deel te nemen aan de mini-competitie die door het KNKV was georganiseerd. “Dat was een bewuste keuze. We hebben onze teams van dit seizoen net ontmanteld en trainen al in de nieuwe samenstellingen. Weer alles terugbrengen in de oude modus, dat leek ons een te grote belasting op ons vrijwilligersapparaat. Wij voorzagen veel gedoe en geregel. Juist in deze periode is het belangrijk om de vrijwilligers rust te gunnen. Eind augustus begint het nieuwe seizoen alweer. Neem je even geen gas terug, dan kon het best zo zijn dat je gaandeweg het nieuwe seizoen het energielevel bij de vrijwilligers ziet afnemen. Dat willen we voorkomen. We bieden de leden op vrijwillige basis trainingen aan, maar werken niet meer met een vast trainingsschema.”

Met het huidige tempo van vaccineren had Huijser goede hoop dat bij het start van het nieuwe (veld)seizoen Nieuwerkerk zijn kontine weer in gebruik kon nemen. “Het voelt nu alsof we dakloos zijn.”

Via Hartvanzuidplas.

Reizen Laos