‘Denk niet dat als je niemand ziet, je een wheelie kunt maken’

Zevenhuizen – Gecheckt werd of iedereen zijn of haar theorie-examen had gehaald (’Jaaaaa’), of de fietsbellen werkten (op het gehoor niets mis mee) en of het links en rechts over de schouder kijken wel goed lukte. “Zeg om dat te oefenen maar even goedemorgen tegen degene die naast je staat”, ‘beval’ wethouder Jan Willem Schuurman de leerlingen van groep 8 van basisschool de Eendragt maandagochtend, voordat zij aan het praktisch verkeersexamen begonnen.

Judith Rikken

Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zuidplas, organiseerde dat examen deze week voor bijna 750 basisscholieren uit de groepen 7 en van een aantal scholen ook groepen 8. 

De nu bijna-schoolverlaters hadden vorig jaar het examen al zullen doen, waarin ze niet alleen aantonen de verkeersregels te kénnen, maar deze ook correct weten toe te passen. Corona en quarantaine-maatregelen troffen toen echter ook bijna hele schoolklassen, waardoor een aantal verkeersexamens werd afgelast.

Dit jaar krijgen de achtstegroepers alsnog de kons om het verkeersdiploma te halen. Zoals Marith van basisschool de Eendragt, met een oranje hesje gedoopt tot nummer 24. Onder dat hesje de gele poncho die ze nogal genant vindt (”Mijn moeder wilde dat ik ‘m aantrok”) maar die er even later – toen het met bakken uit de hemel kwam – mogelijk wel voor zorgde dat zij de rest van de ochtend de enige in de klas was met droge kleren. 

Marith sloot de rij, die werd geopend door klasgenoot Laëlle. Zij draaide vanaf de parkeerplaats van Swanla als eerste rechtsaf de Swanlaweg op voor een rondje Zevenhuizen. In de routes in alle dorpen had VVN zoveel mogelijk verschillende verkeerssituaties opgenomen. 

Door vrijwilligers langs de route worden de kinderen beoordeeld om een beeld te krijgen van hun verkeersinzicht. “En denk nou niet dat als je niemand ziet, je wel even een wheelie kunt maken of links kunt gaan rijden”, waarschuwde VVN’er Cees van de Bovenkamp de examenkondidaten vooraf. “Ze kunnen ook in een boom of geblindeerde auto zitten.” 

Van andere verkeersdeelnemers vraagt hij om zich aan de regels te houden. “Geef dus bijvoorbeeld geen voorrang aan de kinderen waar dat niet hoort.”

Via Hartvanzuidplas.

Reizen Laos