Geen reparatie van verlichting carillon

Nieuwerkerk aan den IJssel – De verlichting van het carillon op het Raadhuisplein voor het gemeentehuis in Nieuwerkerk werd voorlopig niet gerepareerd. De gemeenteraad stemde vorige week tegen het collegevoorstel om voor de reparatie 14.000 euro beschikbaar te stellen.

Erik van Leeuwen

Met nieuwe verlichting zou het mogelijk worden om de gevel van het gemeentehuis in verschillende kleuren uit te lichten. De gemeenteraad was verrast over het voorstel en vond het bedrag veel te hoog. “Het lijkt mij dat deze reparatie uit het reguliere onderhoudsbudget kon komen”, zei Johan Helmer (PvdA/GroenLinks). 

Volgens wethouder Daan de Haas had de gemeenteraad er bij de bouw van het huidige gemeentehuis echter voor gekozen om het carillon – dat bij de bouw van het vorige gemeentehuis in Nieuwerkerk door ondernemers werd geschonken – apart te beoordelen. “Er is gekozen voor een sober en doelmatig gemeentehuis.”

Dat het college met het voorstel kwam, had te maken met Orange the World, een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. In 2019 en 2020 haalden moties om prominente gebouwen in Zuidplas oranje uit te lichten het evenmin in de raad.

De gemeenteraad vindt de reparatie op dit moment – in een tijd dat de gemeente flink moet bezuinigen – niet passen. “We kunnen het geld beter steken in mensen dan in dingen”, zei Dagmar Ambachtsheer (ChristenUnie/SGP).

Het college had al aangegeven dat het tijdens Orange the World – van 25 november tot en met 10 december – de vlag van de organisatie zal hijsen. CDA-raadslid Tinet de Jonge stelde voor om ook vanuit de gemeenteraad een signaal tegen vrouwengeweld af te geven: “Als we allemaal in het oranje komen tijdens de gemeenteraad in die periode, is dat een duidelijk statement.” 

Via Hartvanzuidplas.