Groeneweg-speler Rist Muyizere scoort ook onder zijn artiestennaam Dubbel T

Zevenhuizen – In Groeneweg-kringen is al langer bekend dat Rist Muyizere meer kon dan opstuiven over de linkerflank van een voetbalveld. Nu de 19-jarige rapper met Rwandese roots zijn eerste rapnummer op Spotify en YouTube had stonden, kon de hele wereld meegenieten van zijn muzikale talent. Dat werd ook gedaan: zelfs in Rwanda, waar zijn moeder Victoire Ingabire als politica strijdt voor een democratisch landsbestuur, werd ‘Don’t Believe Hypes’ van Dubbel T geluisterd. 

Door Pepijn de Groot

“We gaan naar de studio!” Ondergetekende is maar net over de drempel van het ouderlijk huis van Rist Muyizere en werd al direct gedirigeerd naar het domein waar de rapper deze zomer veel tijd doorbrengt. 

De positieve reacties op ‘Don’t Believe Hypes’, het nummer dat Rist in juni uitbracht onder het alias Dubbel T – “op social media heet ik Rist met dubbel t en omdat veel mensen me zo kennen leek dat me een goede artiestennaam” – hebben hem doen besluiten dat hij ook thuis aan muziek wil kunnen werken. “Mijn focus ligt op muziek, dan is het fijn dat ik een idee voor een nummer snel kon uitwerken op een eigen kamer.”

‘Don’t Believe Hypes’ is zijn eerste release, maar rappen doet Rist al langer. In de kleedkamer van voetbalvereniging Groeneweg, waar hij op zijn zestiende debuteerde in het eerste elftal, geldt hij als sfeermaker. 

Op feestjes krijgt Rist als party starter vaak een microfoon in handen gedrukt om het publiek te vermaken. “Ik ben een vrolijke jongen, altijd met muziek bezig. In de kleedkamer rapte ik al vaak. Nu er veel jonge jongens bij de selectie zitten werd er vaak naar hiphop geluisterd. Dat is het populairste muziekgenre van nu. Teamgenoten die me hoorden rappen zeiden dat ik daar eens iets mee moest doen. Zo gezegd, zo gedaan. Als we nu muziek afspelen, komt mijn nummer voorbij tussen de muziek van Frenna en Broederliefde door.”


Rist in zijn thuisstudio, waar hij deze maanden werkt aan zijn zomerhits. – Foto: Pepijn de Groot

Voetbal en rap
De rappers van Broederliefde hebben een voetbalverleden en ook profs als Ryan Babel en Memphis Depay brengen rapnummers uit. Voetbal en rap zijn innig met elkaar verstrengeld en dat is bij Rist alias Dubbel T niet anders. In de videoclip bij ‘Don’t Believe Hypes’ draagt Rist een shirt van Hoffenheim-speler Melayro Bogarde (neefje van).

“Op Thorbecke Nieuwerkerk, waar ik naar de middelbare school ging, zat ik in de sportklas met jongens die nu proefvoetballers zijn. Als vrienden steunen we elkaar. Ik draag Melayro’s shirt in mijn clip, hij stuurt mij een filmpje dat hij mijn nummer draait in de kleedkamer.”

Inmiddels volgt Rist een business-opleiding aan het Rotterdamse Zadkine. Met vrienden van daar stort hij zich in het muzikale avontuur. Zijn muziek werd uitgebracht via het vriendenlabel Catorce. “Catorce is Spaans voor veertien en dat verwijst naar district 14 in Rotterdam-Oost, waar we elkaar ontmoet hebben. Ik ben soloartiest, maar muziek maak ik eigenlijk altijd met vrienden. Bij het uitbrengen brengt iedereen zijn eigen expertise mee.” 

Zelf focust Rist op het muzikale aspect: rappen, maar ook beats maken en refreintjes zingen. Door die mix van rap en zang werd Rist met Frenna vergeleken, de meest gestreamde rapper van Nederland. 

Die vergelijking bevalt Rist wel: “Ik ben de Frenna van de groep ja,” vertelt hij met een grijns, “al mijn refreintjes worden een hit.”

Groeneweg
Door school is Rist sterk op Rotterdam gericht en met muziek is dat niet anders. Diverse plekken in de havenstad zijn het decor van zijn clip. “Ik ben niet iemand die zegt dat in Zevenhuizen niks gebeurt. Maar, in de stad gebeurt veel en hier gebeurt veel van hetzelfde.”

Toch gaat er voor Rist niks boven Groeneweg, de club waar hij voetbalt vanaf de F’jes. “Daar ben ik opgegroeid en voor mij gaat er niks boven het Groeneweg-gevoel. Nu speel ik samen met jongens van wie ik eerst training kreeg, zoals Bas Roos en Rick Willemsen.” Wordt de kontine nog eens het decor van een clip? “Wie weet! Ik ga het eens met de voorzitter bespreken.”

Aan plannen voor zijn muziekcarrière (en die van zijn Catorce-vrienden) ontbreekt het Rist niet. Waar hij van droomt? “Optreden in een Rotterdamse club als Blu of Villa Thalia. Daar stonden met het team van Catorce… Dat is voor nu mijn doel. We zijn opkomende artiesten, als we dat hebben bereikt kijken we wel verder. Voor nu is het mooi dat we geluisterd en gezien worden en goede reacties krijgen op onze muziek.”


Rist (links) in actie voor Groeneweg. – Foto: Erik van Leeuwen

Victoire Ingabire
Goede verstondenders horen Dubbel T in ‘Don’t Believe Hypes’ verwijzen naar zijn moeder, Victoire Ingabire. Zij ging in 2010 terug naar haar geboorteland Rwanda – dat zij in 1994 ontvluchtte wegens de genocide – om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Ingabire werd als oppositieleider gevangengenomen en er volgde een proces van jaren.

Ingabire zit inmiddels niet meer in een cel maar kon door huisarrest Rwanda niet uit. Rist had zijn moeder ruim tien jaar niet gezien. “Dat doet pijn. Het doet ons als familie wel goed dat ze uit de cel is. Nu kunnen we bellen en facetimen. Ook zij is trots op de muziek die ik maak.”

‘Het nastreven van mijn doelen, dat heb ik van mijn moeder’

Zelf wil Rist, die in Zevenhuizen is geboren, Rwanda ooit nog bezoeken. “Buiten de oorlog om is het een mooi land.” Hij hoopt vooral dat zijn moeder weer eens naar Nederland mag komen. Haar doel om Rwanda democratischer te maken staakt zij ondanks de tegenwerking niet. “Mijn moeder blijft vechten voor haar doelen. Het nastreven van mijn doelen, dat heb ik van mijn moeder.” 

Rist sluit niet uit dat hij nog eens een nummer maakt over haar. “Ik rap en zing over wat mij overkomt, wat ik zie en meemaak. Alles kon een plek krijgen in mijn muziek.” Deze zomer is Dubbel T vooral bezig met zomerhits maken. Ook als het onderwerp minder feestelijk is, wil de rapper het hoopvol houden. “Bij mij zijn de vibes altijd positief.”

Via Hartvanzuidplas.