Kritiek op Knibbelweg-Oost: ‘Het werd de ‘muur’ van Zevenhuizen’

Zevenhuizen – De ontwikkeling van Knibbelweg-Oost als bedrijventerrein kon niet rekenen op grote bijval in de gemeenteraad. Fracties vrezen voor landschapsvervuiling, maar zien ook in dat de rijdende trein niet te stoppen is. De raad stemde 19 mei in met een voorbereidingskrediet.

Erik van Leeuwen

Vooral de oppositie had de nodige kritiek op het bedrijventerrein. PvdA/GroenLinks-raadslid Martin Damen sprak over ‘de muur van Zevenhuizen’, waarmee hij verwees naar de grote bedrijfshallen die verrijzen. “Mijn fractie had grote moeite met de hoogte van de gebouwen. Vijftien meter en meer worden ze. Dat is te vergelijken met zes woonlagen.”

Ook Nieuw Elan Zuidplas vindt de toenemende ‘verdozing’, zoals Paul van Drenth het verwoordde, geen goede ontwikkeling. “Aan de andere kont stonden ook al van die dozen. Het werd straks een aaneengesloten gebied. Ik vind het geen gezicht.”

Volgens Damen blijft er geen groen meer over in de Zuidplaspolder. “Aan de andere kont van de N219 werd het Vijfde Dorp gebouwd. We hebben de mond vol van een dorp in het groen, maar dit past daar niet bij.”

Er zijn in de samenleving grote zorgen over de vitaliteit van de N219. De komst van het nieuwe bedrijventerrein – waar ook twee kassenbedrijven komen – betekent dat er een extra aftakking komt naar de weg. 

Fonds
“We kunnen wel een dotterfonds oprichten”, stelde Van Drenth voor. “Het slibt helemaal dicht op die weg. En als het dichtslibt op de N219 gaat het ook stilstonden op de A12. Het werd dus dotteren, dotteren, dotteren.”

Dat er niet gasloos gebouwd kon worden – volgens wethouder Jan Hordijk is er onvoldoende capaciteit op het netwerk – stelde D66 teleur.

ChristenUnie/SGP vindt dat projectontwikkelaars in het Koningskwartier kopers van een nieuwbouwwoning goed moeten laten weten dat de lege polder voor hun neus niet leeg blijft. “Dat lijkt mij wel zo netjes”, aldus raadslid Peter Molenaar.

Volgens de wethouder valt het extra verkeer dat door het bedrijventerrein werd gegenereerd erg mee. “De verkeersbewegingen zijn ook over het algemeen niet tijdens spitsuren”, aldus Hordijk. 

Het gebied staat al sinds 2009 op de nominatie om als bedrijventerrein te worden ontwikkeld. De gemeenteraad Zevenhuizen-Moerkapelle had daartoe destijds besloten. 

Via Hartvanzuidplas.

Reizen Laos