Met ontmoetingstuinen en Stoptober een gezonder Zuidplas

Nieuwerkerk aan den IJssel – Van een gemeentelijke speeltuinenkaart tot persoonlijke welzijnscoaches, koffie tegen eenzaamheid en fitnesstesten voor 55-plussers. Deze en nog dertien andere initiatieven worden de komende drie jaar ondersteund door de gemeente Zuidplas. Dit is onderdeel van het Preventieakkoord dat op donderdag 1 juli werd ondertekend om ‘positieve gezondheid’ van de inwoners van Zuidplas te stimuleren.

Sportschool Active4Health in Nieuwerkerk was donderdag een van de twee plekken in Zuidplas waar wethouder Daan de Haas van Volksgezondheid en een groepje deelnemende partners hun handtekeningen onder het akkoord zetten. 

De Haas fietste van de ene naar de andere locatie. “Als we iets van corona hebben geleerd, is dat preventie echt helpt om gezond te blijven”, zei De Haas. “Positieve gezondheid omvat meer dan alleen bewegen en gezond eten. Het gaat ook om een gezonde leefomgeving, niet roken of drinken en je mentaal goed voelen.”

De initiatieven, of ‘afspraken’, uit het Preventieakkoord vallen binnen drie thema’s: leefomgeving, mentale gezondheid en bewegen. Een aantal van deze initiatieven werd financieel gesteund door de gemeente. De Haas: “De initiatieven zijn aangedragen door degenen die meedoen met het Preventieakkoord. Maar we stonden open voor meer ideeën, dus er kunnen nog nieuwe afspraken bij komen.”

Een deel van de initiatieven omvat praktische projecten, zoals een scan voor basisschoolkinderen om de motorische ontwikkeling te meten, of de aanleg van een ontmoetingstuin in elk dorp in Zuidplas waar inwoners via tuinieren hun sociale contacten kunnen versterken. Andere initiatieven richten zich meer op bewustwording, zoals extra aandacht voor Stoptober (evenement in het kader van stoppen met roken) en voorlichting over alcoholgebruik na het sporten in sportkontines.

Achttien partijen doen mee: van de gemeente en GGD Hollands Midden, tot Stichting Lezen & Schrijven, sportscholen, ouderenorganisaties, het Centrum voor Jeugd en Gezin, huisartsen, fysiotherapeuten en een diëtist. (Myriam Dijck)

Via Hartvanzuidplas.

Reizen Laos